FAQ over besparing op gas

7 mogelijkheden voor besparing op gas

Hoeveel besparing op gas kan je met infrarood panelen realiseren? De vraag naar infrarood panelen groeit snel. Wij ontvangen regelmatig telefoontjes en mails van klanten die zich afvragen wat de besparing is van infrarood verwarming ten opzichte van traditionele centrale verwarming met radiatoren.

De besparing op gas die kan worden gerealiseerd is afhankelijk van de specifieke situatie, maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar zijn als het verbruik infrarood panelen wordt meegerekend.

De oorzaak van zo’n grote besparing is omdat de techniek van infrarood verwarming fundamenteel anders dan bij het gebruik van warm water (CV) radiatoren. Infrarood is gebaseerd op stralingswarmte en daardoor kan op maar liefst 7 punten een besparing op gas worden gerealiseerd.


1. De warmte verdeling is efficiënter verdeeld

De CV radiatoren geven hun warmte voor slechts 40% af op basis van hun straling. De andere 60% warmte wordt geleverd op basis van convectie, wat betekent dat ze de lucht verwarmen. Vandaar dat CV gestuurde verwarming ook wel convectie verwarming wordt genoemd, zie onderstaande illustratie.

Een kenmerk van warme lucht is dat het opstijgt, waardoor een groot ontstaat verschil in de temperaturen binnen een kamer op verschillende hoogtes.

Besparing op gas en convectiewarmte

Een kenmerk van warme lucht is dat het opstijgt, waardoor een groot ontstaat verschil in de temperaturen binnen een kamer op verschillende hoogtes.

Laten we dit met een getallen voorbeeld toelichten;

Wanneer het op lichaamshoogte 20 graden is, zal het bij de voeten vaak een paar graden lager zijn, ofwel rond de 18 graden zijn. Maar de warme lucht stijgt op en tegen het plafond kan het soms wel 26 graden is.

Door de natuurwetten gedreven convectie (stijging van warme lucht) gaat veel van de energie die de warmte geeft in de lucht bovenin de ruimte zitten.

Bij infrarood panelen bestaat de warmte voor meer dan 80% uit straling. Deze straling valt direct op alle mensen, dieren en objecten in de ruimte. Infrarood panelen verwarmen niet alleen de mensen, maar ook al het materiaal zoals banken, tafels en kast in de ruimte.

Het gevolg hiervan is dat er een gelijkmatige verdeling van de warmte optreedt in een ruimte. Er vindt geen ophoping meer plaats van warmte tegen het plafond. Hierdoor kan de ruimte met minder energie toch hetzelfde comfort qua temperatuur bieden.

2. Warmte regelen per ruimte

Bij een traditionele CV ketel is de regeling van het gehele huis meestal afhankelijk van een thermostaat die in de woonkamer hangt. De laatste jaren worden vaak speciale thermostaatknoppen toegepast in de andere ruimtes, maar dit levert slechts een beperkte verbetering in de regeling op.

Voor infrarood verwarming wordt per ruimte een thermostaat toegepast die de panelen op basis van de temperatuur in die kamer aanstuurt. Kiezen je voor programmeerbare thermostaten dan zal een ruimte alleen nog worden verwarmt op de gewenste tijden, wat ook weer een besparing oplevert.

Samengevat kan je warmtebehoefte per ruimte regelen en is het mogelijk om flink te besparen op de totaal benodigde hoeveelheid warmte.

Bijkomend voordeel van infrarood verwarming is dat het direct warmte afgeeft, maar ook direct elektriciteit wordt gebruikt. Bij een CV ketel is er verbranding in een ketel om de radiatoren of vloerverwarming op een bepaalde temperatuur te houden.

Maar de innovatie staat ook niet stil in CV land. Veel ketels kunnen inmiddels gedeeltelijk moduleren in hun vermogen, maar nog altijd zal er vaak meer gas worden verbrand dan nodig.

Want inherent aan centrale verwarming is dat alle ruimtes in het huis tegelijk worden verwarmd zonder mogelijkheid om onderscheid te maken.

3. CV kan op lagere temperatuur

Het effect van straling voor onze beleving van warmte is heel sterk. Denk maar eens aan het zonnetje op wintersport of zomers in je achtertuin.

Ook ‘s winters kan je een warme ervaring hebben als de zon schijnt, zelfs als het buiten vriest, dan is het soms mogelijk heerlijk in de zon op het terras te zitten. Maar stel de zon schijnt dan kan het binnen in de huiskamer lekker warm worden door de zonnestralen.

Infrarood panelen hebben een zelfde effect, doordat de straling personen direct verwarmen. Dit betekent dat de CV thermostaat in de ruimte vaak 2 a 3 graden lager kan worden ingesteld met hetzelfde gevoel van warmte.

De vuistregel is dat ieder graad stijging ongeveer 7% meer gas kost om een ruimte warmer te maken. Andersom valt er flink te besparen door de thermostaat 1 a 2 graden lager in te stellen.

Stel je verlaagt je standaard kamer temperatuur op 20,5 graad naar 19 graden, dan bespaar je al snel 10% op je gasverbruik. Stel je verbruikt 2000 m3 kuub per jaar, dan betekent een 10% besparing op gas 200 x €1,45/kuub * = €290 euro/

4. Besparing door de lagere aanschafkosten

Op basis van onze ervaring zien wij dat de aanschaf van infraroodverwarming een stuk lager uitkomt dan een CV systeem. Een systeem gebaseerd op bijvoorbeeld Ecosun infraroodpanelen en thermostaten is veelal goedkoper in aanschaf dan een CV ketel met radiatoren.

Daarnaast is er minder arbeid benodigd om alles te installeren. Vooral het aanleggen en aansluiten van de leidingen bij CV systemen is een tijdrovende klus.

Indien er een keuze moet worden gemaakt tussen het installeren van CV of een infrarood verwarmingssysteem, dan zijn de installatiekosten voor de infrarood optie substantieel lager.

Maar een compleet nieuw CV systeem installeren gebeurd niet vaak, maar de aanschaf van een warmtepomp natuurlijk wel. Daarvoor is investering tienduizenden euro’s terwijl voor infrarood significant lager is. Als je je gehele huis wil laten verwarmen met infrarood, moet het huis wel goed geïsoleerd zijn, maar dat geldt ook voor een warmtepomp.

5. Besparing door lagere onderhoudskosten

Naast lagere onderhoudskosten, zijn ook de onderhoudskosten lager. Het is een kostenpost die vaak ten onrechte wordt vergeten.

Een CV ketel (systeem) en Warmtepomp heeft (minimaal) eenmaal per jaar onderhoud nodig en zal gedurende de levensduur zeer waarschijnlijk enkele reparaties nodig hebben. De kosten hiervan zijn vaak substantieel, in de vorm van een onderhoudscontract en de arbeid en onderdelen voor de reparaties.

Bij infraroodpanelen zijn er geen bewegende delen die kunnen slijten. De onderhoudskosten zijn dan ook nihil. Ten opzichte van een CV systeem met ketel levert dit een forse jaarlijkse besparing op van honderden euro’s

6. Besparing op gas door de aansluiting te verwijderen

Wanneer er volledig wordt overgestapt op elektrisch verwarmen met infrarood, is het mogelijk om de gasaansluiting te verwijderen.

Daarmee kan gemiddeld rond de € 200 per jaar worden bespaard doordat de netwerkkosten en het vastrecht voor het gascontract niet meer betaald hoeven te worden. Niet een directe besparing op gas, maar wel op uw energie uitgaven.

7. Minder belasting van het klimaat

Vanuit de overheid is aangekondigd dat de energiebelasting op gas de komende jaren zal worden verhoogd. De belasting op elektriciteit zal verlaagd worden. Dat het te maken met de klimaat ambities waarin we besparing op gas moeten gaan realiseren.

De huidige investering om de traditionele gasverwarming om te zetten naar elektrisch kan daarmee een nog grotere besparing realiseren in de komende jaren. Want het gasverbruik wordt immers omgezet naar elektriciteit.

8. Besparing gunstiger bij gaskachel

Bovenstaande berekeningen zijn gebaseerd op woningen en kantoren die centraal verwarmd wordt een CV ketel. Maar er zijn ook nog huizen die alleen gaskachels hebben. Dan is de besparing veel gunstiger als u infraroodverwarming gaat gebruiken.


Let op: er zijn afhankelijkheden in de besparing op gas

De daadwerkelijke besparing in euro’s ten opzichte van warm water verwarming is afhankelijk van vele factoren die invloed hebben op ons energiegebruik. Denk hierbij onder andere aan:

  • De gezinssamenstelling
  • Type woning de kwaliteit van de isolatie
  • Instellen van de thermostaten
  • Energie gedrag (hoe zuinig springen de bewoners om met energie)
  • De belastingen op gas en elektriciteit
  • Het weer (In een koude winter wordt meer verbruikt)
  • Aanwezigheid van zonnepanelen (zeker gunstig voor infrarood panelen!)

Gezien de vele afhankelijkheden is het niet mogelijk om een precies besparing te geven, al zijn er wel indicaties te geven. Op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren zien wij besparingen tussen de 10% en 30% op de totale energierekening, als gevolg van het installeren van infrarood verwarming.

Gasprijzen

Hierboven hebben een voorbeeld berekeningen gemaakt, om een indicatie te geven van besparingen. We gaan uit van de plafondprijs die per 1 januari 2023 ingaat (inclusief energiebelasting, ODE en btw):

  • De elektriciteitsprijs (kWh) is 0,40 cent/kWh tot 2900 kWh, over het meerdere rekenen we met 0,75 cent/kWh
  • Gasprijs wordt €1,45 per kuub tot 1200 m3, daarboven rekenen we met €3 euro/kuub
0
× Vragen? App ons!