Een bekende vorm van stralingswarmte is warmte van een infrarood paneel. De laatste jaren is deze verwarmingstechniek snel aan het opkomen omdat we minder gas moeten gaan gebruiken door de klimaat ambities. Daarom is onze website in 2020 opgericht door twee enthousiaste ondernemers Leon van der Heijden en Bas Bruijnis om de energietransitie een boost te geven. Hoe? Door elektrische verwarmingsproducten in de markt te zetten.
Niet de aloude en energievretende elektrisch kachel van weleer, maar producten die efficiënt stralingswarmte afgeven door infrarood panelen. Zeker de laatste jaren is die verwarmingstechniek volwassen geworden en wij zijn trots om bedrijven en consumenten te helpen aan een prettigere en vooral goedkopere manier van verwarmen. Extra Warmte is de online specialist in infraroodpanelen en leveren producten van het merk Ecosun en Byecold.
1. Mythe rondom stralingswarmte
Sinds 1 november 2022 is de website overgenomen door Ludo Zwaan en hij wil volop de ambitie van de oprichters verder uitbouwen.
Met gemiddeld meer dan 1000 bezoekers per dag voldoet de site blijkbaar aan de behoefte. Zeker nu de gasprijzen zijn geëxplodeerd zijn mensen op zoek naar besparings mogelijkheden en op zoek naar alternatieven voor centrale verwarming (CV).
Naast de warmtepomp is dat stralingswarmte die door infraroodpanelen worden afgegeven. Maar daar is weinig over bekend bij het grote publiek en ontstaan soms cowboy verhalen dat stralingswarmte bijvoorbeeld gevaarlijk is.
Er zijn cowboy verhalen dat stralingswarmte gevaarlijk is.
Stralingswarmte van een infrarood paneel is niet gevaarlijk
Om te beoordelen of stralingswarmte gevaarlijk is, zijn de bepalende factoren het vermogen van de stralingsbron en de golflengte. De zon is de meest krachtige stralingswarmtebron die we kennen. De zon heeft enorme hoge temperatuur van ruim 5000 graden Celsius en produceert twee soorten straling:
- Korte golven zoals UV-straling.
- Lange golven, zoals infrarood straling
Het onderscheid tussen kortgolvige en langgolvige straling is bepalend of stralingswarmte schadelijk is. Het is publiek geheim dat een overvloed van UV straling kan lijden tot verbranding van de huid. Langdurige blootstelling kan zelfs leiden tot huidkanker.
Bij een elektrisch infrarood paneel blijft de temperatuur van een stralingsbron beneden de 100 graden. De warmteoverdracht vindt plaats door langgolvige infraroodstraling.
Deze golven warmen de huid op maar dringen niet door in het lichaam en zijn geheel onschadelijk.
Gelukkig maar, want alles rondom ons heen straalt onophoudelijk langgolvige infraroodstraling uit. Zie onderstaand infrarood plaatje van een huis.

1.1 Veel vragen van bezoekers
Wij ontvangen dagelijks veel vragen van klanten via de mail, whatsapp en de telefoon over infrarood panelen en denken wij mee in oplossingen.
Daarom hebben we besloten om ook een blog in het leven te gaan roepen die informatie geeft over infrarood panelen en stralingswarmte in het algemeen. We zullen wekelijks een aantal artikelen publiceren over het gebruik van infraroodpanelen in verschillende ruimten, maar ook andere energie besparende tips.
1.2 Stralingswarmte versus convectiewarmte
In dit eerste blog artikel beginnen we met de voordelen van stralingswarmte ten op zichtte van convectiewarmte. Want in Nederland worden ruim 8 miljoen huizen (bron: CBS) met name verwarmt door een gasgestookte Centrale Verwarming (CV) installaties.
Een CV werkt volgens het zogenaamde convectiewarmte principe: de lucht wordt opgewarmd in een ruimte en zorgt uiteindelijk voor een aangename temperatuur.
Infraroodstralingspanelen zetten elektriciteit om in stralingswarmte. Deze panelen verwarmen niet de lucht in een hele woonkamer of badkamer.
Het verwarmt via infrarood straling objecten (kast, bureau, eettafel enz), mensen en dieren in een beperkte straal van ongeveer drie a vier meter. Het voelt prettig aan, je kan het vergelijken als de warme avondzon op je huid.
1.3 Bijverwarming
Infraroodpanelen kan als hoofdverwarming ingezet worden, maar is voornamelijk in gebruik als bijverwarming.
Praktische voorbeelden zijn een (of meerdere) panelen boven een zithoek, eettafel, badkamer of een studeerkamer.
Plekken die je maar een aantal uren per dag gebruikt. Als je een infrarood paneel aanzet, geven ze binnen een paar minuten stralingswarmte en alleen aan mensen en objecten binnen de stralingshoek.
Infrarood panelen worden met name ingezet als bijverwarming
2. Voordelen stralingswarmte
Infraroodpanelen geven gerichte warmte af door infrarode straling. Deze manier heeft maar liefst 5 serieuze voordelen als je het vergelijkt met convectiewarmte van een CV systeem. Hieronder in willekeurige volgorde de voordelen op een rij.
2.1 Energiezuinig
Omdat je een infraroodpaneel gericht aanzet, voorkom dat je het gehele huis moet opwarmen als jij bijvoorbeeld in je werkkamer zit. Of de gehele avond op de bank.
De CV thermostaat kan je gerust op 18 graden zetten terwijl je infrarood paneel aanzet op de plek waar jij op dat moment zit. Een besparing van tussen 20 en 30% op je gasrekening is mogelijk in vergelijking met de traditionele centrale verwarming systeem.
2.1.1 Rekenvoorbeeld van de besparing
Stel je verbruikt 3000 kuub gas per jaar, dan is de potentiele besparing tussen de 600 en 900 kuub per jaar. De gasprijs heeft gepiekt op 4 euro/kuub, dus een besparing tussen de 2400 en 3600 euro per jaar. Serieus geld toch?
Daarvan moet je natuurlijk wel aftrekken de elektriciteitsverbruik van een infrarood paneel. Stel je hebt een paneel van 600 Watt, dan verbruik je per uur 0,6 kWh en tegen een tarief van 70 cent is het dus 49 cent per uur.
Als je dit paneel 3 uur per dag aanzet in de herfst- en wintermaanden , bijvoorbeeld boven de zitbank, dan ben 280 euro per jaar aan de elektriciteitskosten kwijt. Tel uit je winst.
Disclaimer: de energieprijzen fluctueren enorm, maak de berekening voor jezelf voor die prijzen die voor jouw gelden!
2.2 Lage investering en geen onderhoudskosten
Een CV installeren of vervangen kost al snel duizenden euro’s, een warmtepomp tienduizenden euro’s. Voor enkele honderden euro’s kan je al een (of meerdere, afhankelijk van het vermogen) infraroodpanelen aanschaffen.
Omdat infrarood verwarming geen bewegende onderdelen heeft, zoals branders en mechanische schakelaars, is het volledig onderhoudsvrij. De enige uitzondering is het soms vervangen van de batterij in de thermostaat.
Installeren van een CV kost duizenden euro’s en een warmtepomp tienduizenden euro’s. Infrarood panelen kosten honderden euro’s
2.3 Flexibel te gebruiken in slecht geïsoleerde ruimtes
Stel je werkt regelmatig in een garage, schuur of je eigen atelier, dan zijn deze ruimte vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Met een radiator verwarm je dus ook de buitenlucht. Die kan je uitzetten, want met een infrarood paneel heb je het toch lekker warm (en een lagere energie rekening).
Je kan verplaatsbare infrarood panelen aanschaffen dus een (1) paneel voor meerdere ruimten gebruiken.
2.4 Gezond: schonere lucht en stabielere temperatuur
Bij stralingswarmte is het temperatuur verschil tussen plafond en vloer erg laag. De temperatuur schommeling is slechts gemiddeld 0,2 graden Celsius. Hierdoor ontstaat er geen luchtcirculatie en dat beperkt het opdwarrelen van stof en andere deeltjes. Vanwege de stralingswarmte, is het comfort groter dan van een CV gestookte verwarming.
Stralingswarmte verwarmen de objecten in een ruimte. Daardoor droogt de lucht niet uit en blijft de vochtigheidspercentage tussen de gezonde waarde van 40 a 50%. Beiden is een pre voor astma patiënten!
2.5 Geruisloos, duurzaam en geen koolstofmonoxide
Een infrarood paneel is geruisloos. Je hoort geen tikkende radiatoren die aan het krimpen en uitzetten zijn door temperatuur schommelingen. Maak je gebruik van zonnepanelen? Dan is heeft het elektrisch verwarmen een positief effect op de houdbaarheid van onze planeet.
Tenslotte: juist omdat er geen verbranding van gassen of andere brandstoffen plaats vindt, is er er geen gevaar voor koolstofmonoxide vergiftiging. Maar dat speelt alleen in geval als infrarood panelen als hoofdverwarming wordt ingezet.

3. Welke infrarood paneel moet ik kiezen
Wij bieden een grote verscheidenheid en modellen van infrarood panelen die geschikt zijn voor diverse ruimten. Zoals hierboven is aangegeven, je kan een paneel in iedere ruimte ophangen: de woonkamer, badkamer, garage, atelier, werkkamer of schuur.
We hebben panelen in combinatie met een spiegel (badkamer) maar ook met LED verlichting (werkkamer). Ook hebben we panelen waarop een (eigen)afbeelding op geplaatst kan worden zodat je je woonkamer kan versieren met fraaie foto, die letterlijk en figuurlijk warmte uitstraalt!
De panelen worden het meest als bijverwarming gebruikt, maar zijn ook geschikt als hoofdverwarming. Heb je vragen over infrarood panelen, neem dat contact met ons op en laat ons je persoonlijke voorkeuren weten. Je kan ons bereiken ons op kantoortijden bereiken op 085 – 002 1867 (ook whatsapp) of stuur een mail naar info@extrawarmte.nl

Sinds 2019 is ExtraWarmte.nl actief om de energietransitie te ondersteunen met infrarood verwarming. Zelf ben ik al meer dan 10 jaar actief op gebied van Smart Home en IoT. Deze kennis zet ik om infraroodpanelen ‘slim’ aan te sturen en onze klanten adviseren hoe ze een energiebesparing realiseren. Wij geven goede klantensupport en leveren alleen kwalitatieve producten en dat wordt gewaardeerd!