FAQ over verbruik infrarood paneel

Verbruik infrarood paneel als hjoofd of als bijverwamring

Wat is het verbruik infrarood paneel ? Elk paneel verbruikt stroom wat is gebaseerd op het gekozen vermogen (P) ook wel wattage genoemd.

Een infraroodpaneel van 600 watt zal voor elk uur dat deze volledig aan staat 0,6 kWh verbruiken. Het uiteindelijke verbruik infrarood paneel per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop en hoeveel u het gebruikt en natuurlijk het weer.

Infraroodpanelen zijn efficiënte omzetters

Thuiswerken – ook na corona – lijkt een blijvertje. Als u veel thuis (werkt) en heeft u het paneel dus aan staan, dan zal deze meerdere uren per dag volledig draaien. Bij een zeer koude winter zal het paneel veel meer aan staan dan bij een milde winter en dus ook meer verbruiken.

Omdat infrarood panelen zeer efficiënt elektriciteit omzetten naar (stralings-)warmte, kunt u het vermogen van het paneel hanteren als warme opbrengst. Een paneel met een verbruik van bijvoorbeeld 300 watt zal dus ook 300 watt aan warmte leveren.

Als u een inschatting wilt maken van de verbruikskosten, bedenk dan – om een eerlijke vergelijking te maken – hoeveel uur u de centrale verwarming aan zou zetten in de lente, herfst en winter.

Hieronder hebben een tweetal voorbeeld berekening gemaakt, om een indicatie te geven van het verbruik infrarood paneel. We gaan uit van de plafondprijs die per 1 januari 2023 ingaat (inclusief energiebelasting, ODE en btw):

 • De elektriciteitsprijs (kWh) is 0,40 cent/kWh tot 2900 kWh, over het meerdere rekenen we met 0,75 cent/kWh
 • Gasprijs wordt €1,45 per kuub tot 1200 m3, daarboven rekenen we met €3 euro/kuub

1. Wat kost een 600 Watt paneel per uur – week maand?

Als u een 600 W infraroodpaneel heeft aangeschaft dan bedraagt het verbruik 600 watt x 1 uur = 0,6 kWh.
Uitgaande van een stroomprijs van 40 cent per kWh betaalt u 24 eurocent voor elk uur dat u het paneel aan heeft staan.

Stel u gebruik het paneel 8 uur per week – omdat u bijvoorbeeld een dag per week thuis werkt – dan is kost het u ruim 1,9 euro per dag, ofwel ruim 7,5 euro per maand.

2. Wat kost het het verwarmen van een woonkamer per jaar?

De woonkamer is zeer geschikt om te verwarmen met infrarood panelen.

Stel, u woont in een middenwoning met medium isolatie, waarvan de kamer 8 meter diep is, 5 meter breed en 2,5 meter hoog. De totale inhoud is 100 m3 (8m lang x 5m breed x 2,5 m hoog)

Via onze speciaal gemaakte online calculator is geschikt voor hoofdverwarming en kunt u het benodigde vermogen uitrekenen. In dit voorbeeld hanteren we vuistregel van 30 watt/m3.

Totaal te installeren vermogen 100 x 30 = 3000 watt.

Op jaarbasis gaan we nu uitrekenen wat de kosten zijn, al is het gebaseerd op gemiddelden en varieert met de buitentemperatuur:

Lente & Herfst: circa 2 uur per dag 180 dagen * 2 uur * 3,0 kWh = 1080 kWh

Winter: circa 5 uur per dag 90 dagen * 5 uur * 3,0 kWh = 1350 kWh

Zomer: Geen verbruik, omdat de verwarming dan uit staat

In bovenstaande situatie zou u op jaarbasis ongeveer 2430 kWh (exclusief vakanties, dagje weg enz) verbruiken voor de verwarming van de woonkamer.

Let op: het is een voorbeeld, uw situatie kan heel anders zijn.

Uitgaande van 0,40 eurocent per kWh betaalt u €972 euro per jaar.

Omdat de verwarming met infrarood is gerealiseerd, is er geen gas verstookt (€1,45 euro/kuub) voor de huiskamer. De gas rekening gaat fors omlaag, maar de elektriciteit rekening wordt natuurlijk wel hoger. De impact op het gasverbuik wordt hieronder duidelijk gemaakt met een rekenvoorbeeld hieronder (3).

3. Wat is de impact op het gasverbruik

Stel u verbruikt 2200 m3 aan gas per jaar verbruikt, waarvan gemiddeld 20% (440 m3) wordt gebruikt voor warm water. Bij een gasprijs van € 1,45 euro per m3 een totale rekening van € 3.740 euro per jaar. Een hoop geld.

Het verbruik van gas voor de Centrale Verwarming (CV) is dan 80% van 2200 en dat is 1760 m³ per jaar

We gaan er vanuit dat van die 80% weer circa 80% – ofwel ruim 1400 m³. – van het verbruik wordt gebruikt in de woonkamer. De potentiele besparing op de gasrekening is bijna 1400 euro (60% van 3740 euro) als u overstapt op verwarmen met infrarood. Uitgaande van bijna de hierboven genoemde 972 euro stroomverbruik is de netto besparing bijna 500 euro per jaar.

Dit zou een een besparing van rond de 10% opleveren in de energiekosten voor het verwarmen van de woonkamer. Hoe meer gas u verbruikt, hoe groter de besparing. Ook als prijsplafond verdwijnt na 2023 zal de besparing forser zijn.

Deze berekening gaat uit van diverse aannames en gemiddelden, maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar bij de keuze voor infrarood verwarming, lees daarover hier meer over op onze energieadvies pagina,

Wilt u berekenen welk vermogen u nodig hebt voor uw woning of ruimte? Gebruik onze online vermogens calculator of neem contact op met onze medewerkers om een vrijblijvend advies aan te vragen.

4. Hoeveel wattage aan panelen heb ik nodig voor mijn ruimte?

Het benodigd vermogen bij het verwarmen met infrarood verwarmingspanelen is niet te vergelijken met het benodigde vermogen dat nodig is bij bij vloerverwarming of CV radiatoren.

Om zo goed mogelijk te kunnen berekenen welk vermogen nodig is hebben we een speciale online calculator gebouwd als u panelen wil inzetten als hoofdverwarming (zie ook 8).

Vul de gevraagde kenmerken van de woning en de ruimte in, de calculator geeft dan aan wat het benodigd vermogen voor uw ruimte is.

Met de informatie hieronder kunt u zelf per ruimte berekenen wat het benodigde vermogen is.

5. Verbruik infrarood paneel als Bijverwarming

infrarood panelen worden het meest toegepast om lokaal bij teverwarmen, met het oog op het verhogen van het comfort. U kunt bijvoorbeeld een paneel installeren direct boven een zithoek, eettafel, of bureau waar het nu (soms) te koud is.

Kies in dat geval voor een paneel dat qua afmetingen goed in de ruimte past. De infraroodstralen verhogen in dat geval lokaal het comfort en u voelt een aangename warmte als het paneel aanstaat.
Het is hiermee mogelijk om ter plaatse de temperatuur met 2 a 3 graden te verhogen ten opzichte van de ruimtetemperatuur.

Bijverwarmen is dus echt gericht op het lokaal verhogen van het comfort en is niet geschikt als middel om de “thermostaat een vijf graden lager te zetten”.

Dat kan wel als dat de wens of noodzaak is, maar dan zal u infrarood verwarming hoofdverwarming moeten inzetten (Zie 8).

6. Wat is de beste locatie om infrarood in te zetten als Bijverwarming

Voor het lokaal bijverwarmen van een keukentafel of zithoek is plaatsing aan het plafond de beste oplossing.

De warmtestraling kan zo ongehinderd het gewenste oppervlak aanstralen. Wanneer het paneel hoger dan 260 cm komt te hangen, dan is bijverwarmen met lage temperatuur infraroodpanelen vaak moeilijker te realiseren.

De straling wordt in dat geval over een te groot oppervlak verspreidt om de temperatuur en het comfort voldoende te kunnen verhogen. Neem dan contact op met onze medewerkers voor een advies op maat.

Het verwarmen kan nog lokaler als je alleen een stoel of werkplek verwarmd moet worden. U kan dan kiezen voor een verplaatsbare infraroodpaneel op voetjes of een wandpaneel. U moet wel opletten dat het paneel zodanig geplaatst wordt, dat het te verwarmen gebied direct onder of voor het paneel ligt.

7. Welk hoeveelheid vermogen heb ik nodig als bijverwarming

Bij toepassing van infraroodpanelen als bijverwarming gelden andere uitgangspunten voor het te installeren vermogen dan voor hoofdverwarming.

Dit komt doordat de warmte die het infraroodpaneel uitstraalt niet volledig beperkt kan worden tot de gewenste locatie. De straling zal immers ook verder in de ruimte komen en daar zorgen voor een verhoging van de temperatuur. Om de temperatuur ter plaatse 1-2 graden te verhogen, dient u rekening te houden met de volgende uitgangspunten:

 • Bereken het te verwarmen oppervlak, rekening houdend met 50 cm extra aan alle zijden.
 • In het voorbeeld van een keukentafel van 1 x 2 meter, rekent u totaal met 2 x 3 meter oppervlakte = 6 m²
 • Vermenigvuldig het aantal m2 met 120 watt als vuistregel. In dit voorbeeld zou dus een paneel van ongeveer 700 watt volstaan.
 • Wilt u een een groter oppervlak verwarmen? Kies dan voor 2 panelen zodat de warmte gelijkmatig kan worden verdeeld over het gehele oppervlak.

8. Verbruik Infrarood paneel als Hoofdverwarming

Er is een bepaald minimum vermogen nodig als infrarood wordt ingezet voor hoofdverwarming. Dit minimum vermogen is een benodigde wattage per m³ om de ruimte te kunnen verwarmen en voor de berekening hiervan zijn drie factoren van belang:

 • Het type woning: Appartement of Rijtjeshuis, hoek, Vrijstaand of 2-onder-1-kap woning
 • De mate van de isolatie, varierend van laag (geen spouw, enkel glas) tot medium (HR++ glas) of hoog (volgens EPC eis vanaf 2015)
 • De ruimte die u wilt gaan verwarmen omdat daar verschillende gewenste temperaturen. Voor de woonkamer gaan we bijvoorbeeld uit van een hogere gewenste temperatuur dan voor de slaapkamer.
  Wordt een slaapkamer ook gebruikt als kantoor of studieruimte? Kies dan voor het benodigd vermogen voor een woonkamer of kantoor, zo zit niemand in de kou!

Bovenstaande gegevens kunt u invullen in onze calculator

0
× Vragen? App ons!