Voordelen van infrarood verwarming

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming? Dit is een vraag die wij vaak horen. Daarom hebben wij deze pagina gemaakt. Hier staan alle voordelen op een rij. Ook vind je op deze pagina meer informatie over hoe infrarood verwarming precies werkt én is deze ook vergeleken met traditionele (convectie)verwarming.

Voordeel 1: aangename en natuurlijke warmte

De warmte van een infraroodpaneel voelt aan als zonlicht. Dat komt omdat zonlicht voor de helft bestaat uit infraroodstraling. Een infrarood paneel werkt in feite hetzelfde, maar geeft geen licht. Naast het aangename comfort is het dus ook een hele natuurlijke manier van verwarmen, omdat je in feite de warmte van de zon nabootst. Let wel op: zowel het wattage van het paneel als de toepassing spelen hierin een belangrijke rol.

Voordeel 2: besparen op je gasrekening

Met een infrarood paneel kun je besparen op je gasrekening. Met infraroodwarmte kun je namelijk ook gericht op een bepaalde plaats te verwarmen. Dat kan omdat de warmte van een infrarood paneel direct wordt uitgestraald naar mensen en objecten, terwijl bij reguliere (convectie)verwarming éérst alle lucht in de ruimte moet worden verwarmd, voordat objecten en mensen de warmte gaan ervaren. Stel je zit ‘s avonds vaak op de bank, dan zou je kunnen overwegen om boven de bank een infrarood paneel op te hangen, zodat je extra warmte hebt, zonder dat je extra gas hoeft te stoken voor de gehele woonkamer.

Voordeel 3: Geen rondgaande stofdeeltjes

Voor mensen met gevoelige luchtwegen kan een infrarood paneel het verschil maken. Bij de traditionele convectieverwarming (met radiatoren) wordt de lucht verwarmd. Hierdoor wordt de luchter droger en gaan er stofdeeltjes rond. Omdat infraroodverwarming niet direct de lucht verwarmt, is stofcirculatie veel minder aanwezig.

Naast de bovenstaande voordelen van infrarood verwarming is er onderscheid in hoe je infraroodverwarming inzet: als bijverwarming of als hoofdverwarming. Met hoofdverwarming bedoelen we dat je alleen infraroodverwarming gebruikt binnen een specifieke ruimte. We hebben het dan niet over een geheel huis of kantoor, maar over ruimtes: bijvoorbeeld een werkkamer of studeerkamer. Wil je berekenen hoeveel watt je nodig hebt om een specifieke ruimte te verwarmen? Gebruik dan onze rekentool op de pagina vermogen infrarood verwarming berekenen.

Verschil traditionele (convectie)verwarming en infrarood verwarming

In bovenstaande afbeelding wordt de traditionele convectieverwarming (verwarming met een radiator) vergeleken met infrarood verwarming. Dit is een vergelijking waarbij infrarood als hoofdverwarming wordt ingezet, bijvoorbeeld in een werk- of studeerkamer.


Links zie je een ruimte die wordt verwarmd met een traditionele radiator. Aan de blauwe lijn kun je goed zien dat er veel temperatuurverschil is binnen de kamer. Dit komt doordat de radiator warmte lucht produceert én warme lucht stijgt op. Hierdoor komt er een luchtstroom op gang. Naarmate de lucht circuleert, koelt deze af. Op een gegeven moment komt de lucht weer uit bij de radiator, waar deze opnieuw wordt verwarmd en het proces zich herhaalt. In de linker afbeelding is de luchttemperatuur bovenin 31 graden en op de grond slechts 19 graden.


Rechts zie je een ruimte die wordt verwarmd met een infraroodpaneel. Infrarood verwarmt mensen en objecten, die de warmte vervolgens weer afstralen. Je ziet aan de rode lijn rechts dat de temperatuur over de hoogte een stuk gelijkmatiger is verdeeld.

0