Geplaatst op

Het gemiddeld gasverbruik is al ruim 20% lager in Nederland

gemiddeld gasverbruik

In Nederland is het gemiddeld gasverbruik al ruim 20% lager, hoe komt dit? De laatste weken van september hebben particuliere klanten van energiebedrijf Eneco veel besparingen plaatsgevonden, allemaal forse besparingen op het gemiddeld gasverbruik. Het zou in totaal gaan om 20-25% minder gas dan de voorgaande jaren. Het gaat hierbij in totaal over ruim twee miljoen particuliere klanten van Eneco. Hoe representatief is dit?

1. Grootste energieleveranciers

In deze turbulent energietijd zijn er 48 energie leveranciers actief op de Nederlands markt die zowel stroom als gas leveren. Ze leveren dit zowel aan particuliere en zakelijke klanten.

De vijf grootste op een rij in aflopende volgorde:

  1. Essent is samen met hun dochter EnergieDirect de grootse van Nederland met ruim 3,5 miljoen klanten
  2. De hierboven al genoemde Eneco is de nummer twee in de markt met 2,5 miljoen klanten
  3. Het voormalige Nuon heet tegenwoordig Vattenfall en heeft circa 2 miljoen klanten
  4. De Nutsgroep is een verzameling kleine maatschappijen, zoals BudgetEnergie en NLE en hebben circa 0,6 miljoen klanten in Nederland
  5. Het Franse Engie heeft in Europa tientallen miljoen klanten, maar in Nederland is de inchatting rond de 150.000 klanten

We kunnen stellen dat Eneco wel een representatief overzicht heeft van het gemiddeld gasverbruik heeft in Nederland. Wat is doorslaggevend geweest om het gasverbruik omlaag te brengen?

2. Slimme thermostaat en gemiddeld gasverbruik

In totaal hebben ongeveer 230.000 klanten van Eneco een slimme thermostaat. Eneco ziet dat zij de temperatuur vanaf september al één tot twee graden lager hebben in hun woning dan voorgaande jaren. Op onze energieadvies berekenen wij al dat elke graad lager ca 7% gas bespaard.

De vraag is alleen of dit zo zal blijven, ook in perioden wanneer het kouder wordt, dat is nog niet duidelijk.

Gemiddeld gasverbruik gaat 7% omlaag als thermostaat een graad lager staat

Andere maatregelen zijn diverser; denk aan thermostaat structureel later aanzetten, in een aantal vertrekken (slaapkamers) de radiator uitzetten. Maar ook eerder de temperatuur lager zetten als de mensen naar bed gaan.

Daarnaast zien wij ook de opkomst van verwarming op basis van stralingswarmte, ofwel omdat mensen de voordelen infrarood panelen zijn gaan ontdekken.

3. Schatting CBS

In de zomer van dit jaar heeft het CBS al een schatting gedaan dat gedurende de eerste helft van het jaar mensen ruim 16% minder gas zou verbruiken.

Dit is goed te verklaren omdat we een zachte winter hebben gehad. Maar ook is het te verklaren door zuiniger energiegebruik.

De energieprijzen zijn flink gestegen en mensen zijn zuiniger. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen vinden de daling niet verrassend. De gasprijzen zijn gewoon extreem hoog en veel mensen kunnen het ook echt niet betalen.

Als het de komende maanden veel kouder gaat worden is het nog maar de vraag of dat het gemiddeld gasverbruik dan ook nog 20% lager is in Nederland. We houden u op de hoogte!