Mensen zijn heftig op zoek naar energieadvies. Sinds de gasprijzen met een factor drie zijn gestegen, ligt het voor de hand om te kijken waar je energie kan besparen. Vooral in de herfst en wintermaanden zijn deze gasprijzen dramatisch, want veel huishouden gebruiken zo’n 75% van het gas in deze periode. Weet dat 20 tot 25% voor waterverwarming wordt gebruikt en 75 tot 80% voor de Centrale Verwarming. Wij geven 5 gas besparend tips en bespreken we een alternatief in te zetten om structureel gas te verminderen: infrarood panelen.
1. Vijf tips energieadvies om gas te besparen
Wil je besparen op het gasverbruik, dan is ons energieadvies om je in eerste instantie te richten op de CV. Hieronder een vijftal tips waar je honderden kuubs gas gaan besparen.
Tip 1: Gebruik een slimme thermostaat
Laat de techniek je een handje helpen! Er zijn klok- en slimme thermostaten die jij helemaal naar je hand kan zetten. Je kan dagprogramma’s instellen (al of niet met een app) en je helpt om de CV elke dag vanaf een bepaald tijdstip overgaat op een wenste omgevingstemperatuur.
Tip 2: Zet de thermostaat lager een uur voordat je naar bed gaat
Ga je standaard om 23 uur ‘s avonds naar bed? Zet je slimme thermostaat dan een uur daarvoor – dus om 22 uur – al op 15 graden. Het huis of appartement zal niet veel afkoelen in die tijd.
Ben je de gehele dag weg? Houdt dan de temperatuur een aantal graden lager, dat scheelt een gemiddeld al snel 120 m3 gas per jaar. Ook als je daarna meer stookt om de ruimte weer op een aangename temperatuur te krijgen, afhankelijk van het type woning en isolatie.
Tip 3: Energieadvies met grootste besparing: de thermostaat een graad lager
Veel mensen hebben het ‘s avond 20 a 21 graden in huiskamer. Volgens onderzoek van de TU Delft raken mensen gewend aan hogere temperaturen in huis en kleden zich ook (minder) daarna.
Ga voor 19 graden. Want elk graad lager scheelt gemiddeld 7% op het gasverbruik.
Als je jaarlijks 2500 m3 gas verbruik en je zet de thermostaat 1,5 graad lager dan heb je al snel 10% ofwel 250 m3 bespaard. Met huidige gasprijzen is dat al snel 750 euro per jaar!
Het hoeft niet ten koste te gaan van het wooncomfort. Gebruik een kleedje op de bank of trek een dikke trui aan.
Tip 4: Moet de verwarming aan op de slaapkamer?
Verwarm niet standaard je hele huis is onze laatste energieadvies om het gasverbruik te verlagen. Draai de radiatorkranen dicht in die ruimtes waar je niet hoeft te zijn.
Het is toch zonde om je verwarming te laten stralen in die ruimtes waar je weinig bent? Denk aan de slaapkamer, garage of werkkamer (als je op kantoor bent). Gemiddeld bespaar je 300 m3 gas per jaar met deze maatregel.
Wij hebben op de slaapkamer nooit de verwarming aan. ‘s Nachts liggen we lekker on de dekbed en hebben het nooit koud (en is ook nog gezond!)
De thermostaat 1,5 graad lager bespaard 250 kuub gas ofwel 750 euro
Tip 5: Gebruik infrarood panelen voor lokale verwarming
Stroom is goedkoper dan gas. Dat zal in de toekomst ook zo blijven, zeker omdat elektriciteit steeds duurzamer (zonnepanelen, windmolens) wordt opgewerkt. Dus stroom is een goed alternatief. Moet je dan je gehele huis elektrisch gaan verwarmen? Dan kan (als je huis goed is geïsoleerd) maar je kan ook alleen die plekken verwarmen waar jij op dat moment aanwezig bent. Infrarood panelen is gebaseerd op stralingswarmte en kunnen daar uitstekend bij helpen.
2. Ons energieadvies over infrarood panelen
De elektriciteitsprijzen zijn gekoppeld aan de gasprijzen. Ook die zijn een factor drie gestegen, al zijn die in absolute zin minder hard gestegen dan de gasprijzen. De inzet van infrarood panelen groeit hard omdat heel gericht een plek kan verwarmen waar het op dat moment gewenst wordt. Denk aan de zitbank in je woonkamer of je werkplek thuis of op kantoor.
In een normale situatie verwarmt een klassieke CV de gehele ruimte, maar nu de gasprijzen zo hoog zijn is een infrarood paneel een kosten effectiever en daarmee een slimmere oplossing.
Zeker als bijverwarming ben je goedkoper uit als met gas. Als vuistregel kan je hanteren dat voor iedere kubieke meter gas die je bespaart, je gemiddeld 10 kWh aan stroom kan verbruiken. Hieronder de voor-en nadelen van infraroodpanelen en waar we ons energieadvies op baseren.
Elk kubieke meter gas die je bespaart, kan je gemiddeld 10 kWh aan stroom verbruiken
2.1 Onderbouwd energieadvies met rekenvoorbeeld
Infrarood panelen wordt veel in badkamers toegepast. Stel daar hangt een radiator, dan is het jaarverbruik gemiddeld 65 kuub, ofwel ruim 200 euro. Stelt je hangt panelen op die 70 kWh (3 uur per week) stroom per jaar verbruiken, dan kost dat bijna 60 euro, ofwel een besparing van 140 euro. Energiebesparing met infrarood verwarming is echt mogelijk!
Maar hoe werkt een infraroodpaneel precies? En heeft het de toekomst?
2.2 Infrarood = warmtestraling
Infrarood straling voelt als straling van de zon. In een infraroodpaneel is speciaal ontwikkelde koolvezelstructuur aangebracht waardoor lange golf infraroodstraling wordt opgewekt door de elektriciteitsstroom die er doorheen gaat.
De huidige IR panelen zijn veel slimmer dan vroeger. Ze verbruiken en worden minder heet dan de vroegere elektrische straalkachel en hebben geen spiraal maar vlakke plaat die opgewarmd wordt.
Die vlakke plaat geeft een groot stralingsoppervlak aan de voorkant, terwijl de achterkant is geïsoleerd. Met onderstaand figuur leggen we het verschil tussen convectie (links) en infrarode verwarming (rechts) uit.

2.3 Geen convectie verwarming
Bij een gasgestookte CV is convectie verwarming: met radiatoren wordt de lucht opgewarmd. De blauwe luchtstroom in het figuur gaat van onder naar boven. Warme lucht stijgt op en bij het plafond is het warmer als op de vloer.
Dit is niet het geval bij IR panelen. De afgegeven infrarood warmte (rode stippellijn rechts) gaat praktisch zonder verlies door lucht en verwarmt direct objecten zoals mensen en dieren. Je kan het vergelijken met een gloeilamp, waar je geen lichtstralen ziet. maar je ervaart warmtestraling. Je huid wordt direct verwarmt en zeker in de winter hoeft je niet eerst te wachten voordat de ruimte is opgewarmd.
Zo kan een omgeving met koelere lucht toch hetzelfde warmte effect geven. De besparing zit in het feit doordat niet alle lucht meer opgewarmd hoeft te worden
Het voordeel is van infrarood panelen is dat je heel precies warmte gericht kan stralen (circa 3 a 4 meter ver) naar een plek waar je die nodig hebt. Je verspilt geen energie om een muur, plafond of een vloer te verwarmen als je op de bank zit TV te kijken.
2.4 Het nieuwe energieadvies: verwarmen met infrarood
Infrarood panelen werken op stroom en daarmee zorgen ze voor een hogere stroomrekening. Maar gas is fors duurder (geworden) dan stroom en je kan zomaar 30% besparen op de energierekening. Als je een vast energiecontract hebt en/of zonnepanelen die stroom terug salderen kan de besparing nog hoger zijn.
2.5 Goedkoop in aanschaf
Een ander voordeel is dat IR panelen relatief goedkoop zijn in de aanschaf. Afhankelijk van het vermogen, afmetingen en uitvoering kost een paneel tussen de 100 en 200 euro.
Je kan ze ook aanschaffen in de vorm van een spiegel of als schilderij en daardoor gebruiken in allerlei ruimtes (zie onder). Naast de relatieve lage investering, heeft infrarood nog meer voordelen.
3. Voor- en nadelen infrarood panelen
Naast dat je energie rekeningen lager wordt zijn er meer voordelen van infrarood verwarming.
- Aangename en natuurlijk warmte omdat het lijkt op de warmte van zonlicht. Ook zonlicht bestaat voor de helft uit infrarood straling net als bij een infrarood paneel, al geeft een paneel geen licht.
- Direct besparing op je gasrekening: omdat je gericht verwarmt en niet eerst alle lucht in de ruimte moet verwarmen.
- Gezond klimaat in je kamer of kantoor: Een CV veroorzaakt een luchtstroom. In die lucht zijn ook bacteriën en stof aanwezig en na verloop van tijd heb je bedompte lucht. Infrarood verwarmt niet de lucht zelf, waardoor er minder luchtcirculatie ontstaat en dus minder verspreiding van bacteriën en stof. Nog een pre: je kan het raam gewonnen open zetten en ventileren, dus ook minder kans op condens en schimmel.
- Meer leefruimte: Een infrarood paneel monteert je aan de muur of plafond. Dus het gaat niet ten koste van de leefruimte. Een energie advies zonder dat leidingen aangelegd of verplaatst moeten worden. Aan andere kant, ze hebben wel stroom nodig dus soms is het nodig een kabel aan te leggen
Zijn er ook nadelen? Ja, de juiste positionering en afmetingen is belangrijk. Het is immers gericht verwarminf. Daarnaast moeten er eventueel elektriciteitsdraden worden aangelegd en wegweggewerkt.
4. Energieadvies voor iedere ruimte
De beste plek om infrarood panelen te monteren is aan het plafond of de muur. In ieder geval moeten ze vrij hangen zonder obstakels zoals kasten en meubilair.
Een infrarood paneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdververwarming – veelal een CV ketel op gas – serieus verminderen. Hieronder staan de meest kansrijke plekken om IR panelen toe te passen. Op onze pagina vermogen infrarood verwarming berekenen kan je zelf uitrekenen hoeveel watt je nodig hebt.
4.1 Woonkamer
Zit je veel aan de eettafel of in de zithoek? Dan kan een IR paneel als bijverwarming fungeren en kan de CV thermostaat enkele graden lager zetten. Je bespaart op gas maar je hebt het toch aangenaam warm.
4.2 Badkamer
In de badkamer kan je snel verwarmen. Zet het paneel aan als je onder de douche stapt en het douchen ervaar je een warme omgeving. De gewone radiator kan je uitzetten en IR paneel zet je alleen aan als je in de badkamer bent
Lees ons energieadvies over infrarood verwarming badkamer en de mogelijkheden
4.3 Werkkamer
Stel jij bent de gehele dag thuis aan het werk. Wil je het warm hebben in je werkkamer, zet je de CV thermostaat hoger. Het gehele huis (woonkamer, badkamer, slaapkamer(s) wordt opgewarmd. Niet echt nodig toch? Een IR paneel aanzetten op je werkkamer aanzetten kost minder energie dan je gehele huis (bijna voor niets) opwarmen. Werkplek verwarming geeft een goede besparing.
4.4 Bedrijfshal
Zoek je een effectieve manier om je bedrijfshal te verwarmen Ga voor infrarood! Met onze industriële heaters kun je op duurzame manier je bedrijfshal of loods (op specifieke plekken) verwarmen. Niet alleen kun je hiermee energiekosten besparen; als je aan de juiste voorwaarden voldoet, kun je hiervoor zelfs energie-investeringsaftrek krijgen van maar liefst 45,5 procent!
Ook als je een of meerdere kantoorplekken met een systeem plafond, dan kan je de werkplekken verwarmen door infraroodpaneel in het systeem plafond te plaatsen. Ze zijn makkelijk te installeren en verkrijgbaar in verschillende vermogens.
Bezoek onze webshop, waarin alle infrarood panelen wordt gerangschikt per ruimte. Advies nodig? Zie onze contact pagina, wij reageren in een werkdag!
- Alle Infraroodpanelen169 producten
- Alle Accessoires30 producten
- smart home6 producten
- Thermostaten16 producten
- Warmte gadgets1 product
- Installatiemateriaal en Toebehoren6 producten