Geplaatst op

Infrarood panelen verlagen de gas stookkosten

stookkosten 

Hoe kun jij de gas stookkosten verlagen? Dit is iets wat veel mensen nu graag willen weten aangezien een m3 gras steeds duurder is geworden. De kosten van de energierekening worden alsmaar hoger, dus ga je op zoek naar manieren om de gas stookkosten te verlagen. Goede isolatie kan een extra stap zijn maar wat kan er nog meer? Daar lees je hier meer over.

1. Opgewekte zonne-energie inzetten

In Nederland zie je steeds meer zonnepanelen en wat doe je met alle energie die over is? Het is energie die ingezet kan worden om met infrarood panelen of infrarood verwarming één of meerdere ruimtes te verwarmen.

Denk aan je werkkamer of je woonkamer voor de avonduren. Dit kan je sowieso al veel geld besparen op de stookkosten. Hoe ziet het er dan bijvoorbeeld uit?

Als je gaat kijken naar een m3 gas dan bevat het gemiddeld 8 a 10 kWh aan energie. Er is bij infrarood verwarming ongeveer 5 kWh aan elektrische energie nodig om een m3 gas te vervangen.

1.1 Terug leveren levert geld op

Als je dat terug zou leveren aan de energiemaatschappij dan is de oplevering gemiddeld 5×15 eurocent dus 0,75 eurocent. Maar als dan een m3 €1,30 kost gemiddeld, is overstappen naar elektrisch verwarmen dus veel voordeliger want het levert je minimaal 0,55 eurocent op per uitgespaarde m3 gas.

Als je dan kiest voor infrarood panelen of verwarming dan kan dat toch wel 400 m3 gas per jaar zijn. Dit is goed voor een besparing van 220 euro!

2. Lokaal verwarmen een optie om stookkosten te verlagen

Gedurende de hele dag ben je vaak van huis en later op de dag ben je vaak in de woonkamer of bij de eettafel. Het is dan fijn om een plek specifiek te kunnen verwarmen waar dat je je dan bevindt.

Dit is dan mogelijk met infrarood panelen. Dit kan dan in worden gezet als bijverwarming. Het kan dan op die plek 1-2 graden warmer worden dan het er nu al is.

De thermostaat van je CV kun je dan ook lager zetten en zo kun je dus ook besparen op de stookkosten, lees daar meer over op onze energiebesparing pagina.

Infrarood panelen inzetten als bijverwarming

3. Hele ruimten verwarmen

Besparen op de stookkosten en toch hele ruimten verwarmen? Ook dat is mogelijk. Doordat steeds meer mensen thuiswerken is het vaak de hele dag in huis warm. Maar je maakt vaak maar van een ruimte intensief gebruik.

Als je dan de CV thermostaat in de woonkamer hebt hangen, dan moet deze goed zijn werk doen wil hij een ruimte boven verwarmen bijvoorbeeld. Het zal ook warm gehouden moeten worden want je zit vaak stil als je thuis moeten werken aan de pc.  

3.1 Alleen je werkruimte verwarmen verlaagt zeker de stookkosten

Het is fijner als je dan je eigen werkruime alleen op kan warmen en dat kan met volledige verwarming. Dan zet je infrarood panelen in met een eigen thermostaat zodat je per ruimte alles kan regelen. Werkplek verwarming door infrarood panelen wordt veel toegepast!

Of je kiest voor de optie een bijverwarming in te schakelen en dan kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een verplaatsbaar infraroodpaneel. De CV thermostaat kan ook hierdoor weer lager en dan bespaar je op je stookkosten.

4. Allemaal voordelen

Er zijn dus veel voordelen te behalen met infrarood verwarming. Er is hierbij ook minder circulatie van de lucht vanwege de lagere verschillen in temperatuur.

Hierdoor is er minder stof en de installatie kan ook snel worden geïnstalleerd. Het is daarnaast nog relatief goedkoop en het zorgt voor meer comfort in de ruimte.