Home » energiebesparing » De 11 voordelen van warmtestraling door infraroodpanelen

De 11 voordelen van warmtestraling door infraroodpanelen

16 mrt 2023 | energiebesparing

Warmtestraling is een soort warmte wat afgegeven wordt door infraroodpanelen of infraroodspiegels. Stralingswarmte is een langzame en intense warmte. Het is te vergelijken met de warmte van de straling van de zon en het geeft je van binnen een heerlijk warm en comfortabel gevoel. Het wordt al jaren gebruikt voor het verwarmen van werkplekken in kantoren, fabrieksgebouwen, maar ook dierenverblijven en andere openbare ruimtes. Er zijn dermate veel interessante voordelen van infraroodverwarming dat je dit type verwarming echter ook steeds vaker terug in de huiselijke woonomgeving. Er zijn maar liefst 11 voordelen te benoemen als het gaat over warmtestraling door infraroodpanelen en zullen we toelichten in dit artikel.

1. Eerste voordelen van warmtestraling door een infraroodpaneel

Een van de eerste voordelen van warmtestraling door infraroodpanelen is de lage investering. Als je een gemiddelde woning gaat voorzien van infraroodpanelen, dan kost dat maximaal de helft van de warmtepomp.

Maar wist je ook dat het comfort van warmtestraling veel groter is dan van conventiewarmte? Natuurlijk wat de een ervaart als behaaglijk is voor de ander juist niet voldoende comfortabel.

Wij adviseren ook altijd om te beginnen in een ruimte (bijvoorbeeld een werkkamer) en ervaar dan eens hoe het bevalt. Want de investering is relatief beperkt, voor paar honderd euro kan je het comfort al gaan ervaren van warmtestraling.

2. Warmtestraling is energiezuinig

Je wil graag snel een gevoel van comfort bereiken en dat kan ook met de warmtestraling door infraroodverwarming. Als je de CV thermostaat wat lager zet op bijvoorbeeld 18 graden dan bespaart dat gas (!) en kan je door gerichte verwarming wel aangenamer maken.

Er gaat ook veel minder warmte verloren door opstijgende lucht omdat er geen sprake is van convectie. Convector verwarming is eigenlijk een niet effectieve verwarming. Als bijvoorbeeld de achterdeur opengaat, dan zal een hoop warmte de deur uitwaaien. Bij warmtestraling is dat niet van toepassing.

Vermogen infrarood verwarming

Met onze handige infrarood wattage online calculator kun je zelf eenvoudig achterhalen hoeveel watt je nodig hebt als hoofdverwarming  voor in een werk- of badkamer.

Voor het gebruik van bijverwarming, krijg je meer te maken met de gevoelstemperatuur die door de stralingswarmte wordt afgegeven. We geven je graag enkele (reken) tips.

Hoofdverwarming
Bijverwarming
vermogen infrarood verwarming berekenen

2.1 Afhankelijk van inhoud

Hoeveel energie je precies minder zal verbruiken is lastig te zeggen omdat dit geheel afhankelijk is van het aantal vierkante of kubieke meters dat verwarmd moet worden, hoe goed de isolatie is, en de wijze waarop je een ruimte gebruikt.

Maar het tweede grote voordeel is dat je theoretisch met infraroodverwarming 10% tot 30% energie kan besparen maar dit is zoals gezegd moeilijk in te schatten zonder exacte gegevens.

Het tweede grote voordeel is dat je theoretisch met infraroodverwarming 10% tot 30% energie kan besparen

3. Eenvoudige installatie en geen onderhoudscontract

Het derde voordeel van infraroodverwarming is de eenvoudige installatiewijze. De meeste van onze infraroodpanelen zijn voorzien van een ophangsysteem en kunnen relatief eenvoudig aan het plafond of op de muur worden gehangen.

Dus een aanpassing of het aanleggen van de gas- of waterleidingen is niet nodig zoals bij conventionele verwarming en dit scheelt aanzienlijk in de installatiekosten. Wat wel eventueel aangelegd moet worden in de buurt van een paneel is een stopcontact of een lichtpunt en moet je dus rekening houden met draden die weggewerkt moeten worden.

3.1 Smart heating

Smart heating en warmtestraling

De panelen kunnen worden aangestuurd door een (draadloze) thermostaat waarmee je de temperatuur kunt regelen. Met een afstandsbediening of een app kun je de panelen afzonderlijk bedienen. Ook hier zijn de mogelijkheden ongekend. Je kan het combineren met je andere Smart Home accessoires die wij ook aanbieden on onze web winkel.

Het slim aansturen is het vierde voordeel van infraroodverwarming en het besturen op basis van temperatuur en/of geprogrammeerde tijdstippen noemen we smart heating en daarmee kan je ook je stroomrekening beperken.

3.2 Geen jaarlijks onderhoudskosten

Een centrale verwarmingsketel moet jaarlijks onderhouden worden omdat de branders vervuilen. Dat kost circa 50 tot 100 euro per jaar, afhankelijk van de type ketel en installateur. Na 10 tot 15 jaar moet de ketel vervangen worden. Warmtepompen hebben een langere levensduur, maar moeten 1 a 2 maal per jaar onderhouden worden. De jaarlijks kosten bedrag tussen de 100 en 200 euro.

Het vijfde voordeel van infrarood verwarming is dat er geen bewegende delen zijn die weer stuk kunnen gaan, je hoeft ook geen water bij te vullen. Er kan dan ook gezegd worden dat het onderhoudsvrij is en honderden euro’s in je zak kan houden. Het enige wat je wel soms moet is de batterijen van de thermostaat op tijd vervangen.

2.3 Het is geruisloos

Infrarood verwarming hoor je niet en dat is het zesde voordeel. Je hebt niet te maken met tikkende geluiden bij het uitzetten of het krimpen van bijvoorbeeld de leidingen en de CV radiatoren.

3.4 Flexibiliteit

Het zevende voordeel is dat je infraroodpanelen gefaseerd kan kopen, aansluiten en/of verplaatsen. De flexibiliteit waarmee je stralingswarmte door infraroodpanelen kan door te starten in een ruimte, bijvoorbeeld je werkkamer of de badkamer. Bevalt dit? Dan kun je de panelen in andere ruimte gaan inzetten.

Je ook een klein gedeelte van een ruimte verwarmen. Door de inzet van verplaatsbare infrarood panelen kan je bijvoorbeeld alleen de ruimte boven de zitbank verwarmen en de rest vande huiskamer op 17 of 18 graden laten.

Als je gaat verhuizen dan kun je de panelen gewoon meenemen. Ook kun jij de temperatuur in iedere ruimte apart regelen als je meerdere thermostaten hebt (smart heating, zie 3.1).

4. Geen luchtcirculatie door warmtestraling

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. De warmte wordt direct wordt afgegeven aan personen, dieren en objecten in de ruimte in plaats van aan de lucht, zoals bij conventionele verwarming het geval is.

Het is hiervoor al even aangestipt, maar verwarming met radiatoren wordt lucht opgewarmd. Bij convectiewarmte wordt we de lucht, die betrekkelijk koud is, langs een warme radiator geleid. De warme lucht stijgt op richting plafond en daalt vervolgens na afkoeling weer richting de radiator.

Warme lucht heeft een lagere dichtheid dan koude lucht en stijgt daardoor op. Dit principe noemen we convectie, zie onderstaande afbeelding en het verschil in temperatuur tussen vloer en plafond kan wel oplopend tot 6 graden.

Vooral in een ruimte met een hoog plafond is veel energie nodig om het met CV radiatoren een beetje behaaglijk te maken.

Het nadeel van convectie zijn de luchtcirculaties die ontstaan. Huisstof en ander opdwarrelende fijnstof wordt door de sterke luchtstromingen meegenomen en raakt zo door het hele huis (of kantoor) verspreid.

Bij verwarming met infraroodpanelen heb je hier veel minder last van omdat het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner is dan bij traditionele verwarming. Hierdoor is er geen, of nagenoeg geen sprake van convectie. Hiermee is de luchtkwaliteit in een ruimte ook beter en is het achtste voordeel van het gebruik van stalingswarmte.

4.1 Temperatuur is stabiel en natuurlijke luchtvochtigheid

Doordat er nauwelijks temperatuurverschillen zijn tussen de vloer en het plafond is in zijn algemeenheid is de temperatuurschommeling ongeveer 0,2 graden.

De stralingswarmte zorgt ervoor dat mensen en objecten worden verwarmd. Deze geven dan de warmte weer af aan de lucht die aanwezig is in de ruimte en weer terug. Hierbij droogt de lucht ook niet uit. Er is dus sprake van een gezond en natuurlijk vochtigheidspercentage van 40-50%. Als er schimmel aanwezig is dan zal deze na een tijdje verdwijnen als er infraroodpanelen worden geplaatst mits er wel goed geventileerd wordt.

De beperkte temperatuurschommeling en de gezondere luchtvochtigheid en het ontbreken van schimmels is voordeel negen van stralingswarmte door infraroodverwarming.

5. Moderne panelen

Het tiende voordeel is dat de huidige generatie infraroodpanelen bestaat uit allerlei stijlvolle modellen die perfect in een elk interieur passen.

Afhankelijk van de ruimte en de toepassing is de keuze groot. Er is kiezen uit zwart- of wit glas, zelf me fraaie keramiek panelen, of met een gladde aluminium oppervlakte. Klik op onderstaande foto’s voor meer informatie.

Infraroodverwarming kan tevens toegepast worden in spiegels, wat vooral in badkamers praktisch is omdat je er veel ruimte mee kunt besparen. Een vlak paneel is immers makkelijker weg te werken of te integreren in je badmeubel dan een CV radiator.

5.1 Warmtestraling is duurzaam

We komen bij het elfde voordeel. Als de elektriciteit die nodig is CO2 neutraal op wordt gewekt, zoals met zonnepanelen, dan is het ook duurzaam om er gebruik van te maken. De zonnepanelen op het dak produceren stroom, deze kan dan gebruikt worden voor jouw infraroodpanelen.

Er is geen sprake van CO2 uitstoot en je kunt de opgewekte energie van de zonnepanelen direct gebruiken voor al je elektrische apparaten in je woning.

Je woning kan dan helemaal zonder – in ieder geval veel minder – gas worden voorzien van de nodige warmte. Je kan je woning zo bijna gratis verwarmen op zonnige winterdagen want de energie wek je zelf op met de panelen en die stroom wordt weer door de infraroodpanelen gebruikt.

6. Samenvatting warmtestraling voordelen

In dit artikel hebben we de elf voordelen uitgelegd van heerlijk warmtestraling. Samengevat nog even op een rij:

 1. Het is een lage investering
 2. Met infraroodverwarming kan10% tot 30% energie kan besparen
 3. Een eenvoudige installatiewijze.
 4. Smart heating mogelijkheden
 5. Onderhoudsvrij
 6. Geruisloos
 7. Flexibel in te zetten en te (ver)plaatsen
 8. Geen luchtcirculatie
 9. Beperkte temperatuurschommeling, gezondere luchtvochtigheid en het ontbreken van schimmels i
 10. Stijlvolle modellen die perfect in een elk interieur passen.
 11. Duurzaam, zeker in combinatie met zonnepanelen

Mocht je interesse hebben, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of kijk in onze webshop naar alle modelllen die we hebben. De keuze is reuze!

0
× Vragen? App ons!