FAQ over werking infrarood verwarming

Werking infrarood verwarming en FAQ -1

In 1800 is de basis voor de werking infrarood verwarming ontdekt door de Engelsman William Herschel. Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar door de huid waarneembaar door de stralingswarmte.

Op deze pagina geven wij een korte uitleg van de onderliggende techniek

FAQ over werking infrarood verwarming

1. Hoe zijn infrarood panelen opgebouwd?

Een infrarood paneel varieert in gewicht en wordt bevestigd aan de wand of plafond. De panelen zijn gemaakt van diverse materialen, zoals aluminium (licht) of glas (zwaar). De opwarmtijd is ook verschillende, afhankelijk van het gebruikte materiaal.

Voor alle panelen geldt dat ze een zogenaamde verwarmingselement hebben, direct achter de voorzijde van het paneel. Zie boven de illustratie waar de opbouw van een standaard paneel is weergegeven.

De achterzijde heeft isolatie en zorgt ervoor dat de lange golf infrarood stralen alleen aan de voorzijde het paneel kunnen verlaten en voorkomt dat het paneel aan de achterzijde te warm wordt.

Daarnaast heb je aan de achterkant ophanging die zorgt voor een kleine opening tussen de achterwand en het paneel, zodat er aan de achterzijde geen warmte opheboud kan worden. De juiste werking infrarood verwarming wordt zo gerealiseerd!

1.1 Wat is infraroodstraling

De zon straalt infraroodstraling uit en is elektromagnetische straling. Infraroodverwarming maakt gebruik van langgolvige infraroodstralen, zogenaamde C-stralen (zie onder bij 1.2 de uitleg).
Deze stralen worden geabsorbeerd door het oppervlak van de huid maar dringen niet diep. Langgolvige infraroodstraling heeft geen negatief effect op organismen, maar wordt ervaren als aangename warmtestraling.

1.2 Wat zijn C-stralen, ofwel lange golf infrarood?

De hierboven uitgelegde Infraroodstraling wordt onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

  • A straling ofwel korte golf infrarood – gloeiende en zichtbare straalkachels
  • B straling ofwel midden golf infrarood – vaak bij terrasheaters toegepast
  • C straling ofwel lange golf infrarood – infraroodpanelen zoals wij die aanbieden

A en B straling dringt dieper door in de huid dan C straling.
A dringt door tot 5 mm, B tot 3 mm, C tot 1 mm.

2. Waaruit bestaat het verwarmingselement?

Verwarmingselementen op infrarood panelen zijn veelal gemaakt van een Epoxy hars met Nano Koolstof kristallen ( In engels “Carbon Crystal”)

De Koolstof kristallen hebben als eigenschap dat deze opwarmen en infrarood straling gaan uitzenden wanneer er stroom doorheen gaat. De nano koolstof kristallen pasta wordt geprint op een Epoxy hars vel.

Vervolgens wordt dit vel tussen 2 andere vellen van Epoxy hars geplaatst en wordt hier onder zeer grote druk 1 geheel van gemaakt. Het gebruik van dit type verwarmingselement heeft voor de werking infrarood verwarming een aantal voordelen:

: Hoog percentage lange golf infrarood straling
: Zeer lange levensduur
: Epoxy hars en koolstof pasta vormen een zeer stabiele verbinding

    3. Wat is de hoogte van de temperatuur van de infrarood panelen?

    Als de gemiddelde temperatuur van rond de 100 °C van infrarood paneel is, dan is hij op zijn best.

    Deze temperatuur wordt bereikt na een gemiddeld opwarm tijd van de panelen van zo’n 5 tot 10 minuten. Dit is de temperatuur waarop de combinatie van koolstof kristallen en epoxy hars in staat is
    om lange golf infrarood op te wekken.

    Een bijkomend en prettig voordeel is dat de temperatuur van het paneel laag genoeg blijft zodat er geen risico op brand of verbranding door aanraking is.

    De infrarood panelen die geschikt zijn voor montage aan de wand zijn voorzien van een oververhitting (thermo) beveiliging.
    Zo’n beveiliging werkt door bi-metalen die aan binnenzijde van het paneelzijn gemonteerd. Een bi-metaal onderbreekt de stroom wanneer het paneel warmer dan 105 – 115 °C wordt.

    Voor panelen met wandmontage is dit vanuit veiligheidsoogpunt verplicht, omdat hierbij het risico op aanraken van het paneel aanwezig is.

    Hoewel tot 100 °C als heet klinkt, leveren infrarood panelen geen gevaar op bij aanraking. De mate van warmte overdracht van het materiaal is veel lager dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van het paneel als dit aan staat is dan ook geen enkel probleem en levert geen risico’s op.

    4. Wat is de temperatuur aan de achterkant van een paneel

    Hoe beter een paneel aan de achterkant is geïsoleerd hoe minder warm het daar dan wordt. Dit is ook de bedoeling en zal de warmteafgifte aan de voorkant verhogen.

    De Ecosun en Byecold panelen die wij leveren worden tussen de 30 en 50 graden aan de achterkant

    5. Kan ik de temperatuur of wattage instellen van het paneel?

    De oppervlaktetemperatuur van een infraroodpaneel kan niet worden geregeld. Of de verwarming staat aan en het infraroodpaneel bereikt een oppervlaktetemperatuur van ca. 100 ° C, of de infraroodverwarming staat uit.

    Als de oppervlaktetemperatuur b.v. slechts 50 ° C zou zijn, zou het verwarmingsvermogen aanzienlijk dalen en de afgifte van de stralingswarmte afneemt. Dit zou de efficiëntie van het paneel ernstig verminderen.

    6. Zijn infrarood panelen energiezuinig?

    Het verbruik is grotendeels afhankelijk van het weer en de manier waarop u de panelen gebruikt. Bent u veel thuis en heeft u het paneel dus veel aan staan? Dan verbruiken deze vanzelfsprekend meer energie.

    Omdat je met paneelverwarming elektriciteit zeer efficiënt omzet naar (stralings-)warmte, kunt u het vermogen van het paneel hanteren als warme opbrengst.


    Een paneel met een verbruik van 300 watt zal dus ook 300 watt aan warmte leveren.

    De kosten zijn 300 watt x 1 uur = 0,3 kWh. Voor 300 watt infrarood paneel betaalt u ongeveer 24 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. (Uitgaande van een gemiddelde kilowatt uur (kWh) prijs van 80 eurocent)

    Andere typen verwarming (pellet- , gas- of olie gestookt), verbruiken amper elektriciteit, maar daarentegen zijn de kosten van de brandstof tegenwoordig extreem hoog. Daarnaast is produceren deze bronnen CO2 uitstoot.

    Momenteel is infraroodverwarming in combinatie met zonnepanelen of een windmolens veruit de voordeligste, schoonste en meest eco- en milieuvriendelijke manier van verwarmen.

    7. Wat is de levensduur van een infraroodpaneel

    De onderliggende techniek bepaalt niet alleen de warmte die wordt uitgestraald maar ook de levensduur. Als de temperatuur goed wordt verdeeld over de oppervlakte, dan zal de levensduur toenemen.

    De aansturing van het paneel speelt ook een rol. Elk schakelmoment (aan en uit) zal een paneel iets minder worden. Daarom wordt een bewegingssensor nooit geadviseerd om te gebruiken, want dan wordt er veel geschakeld en dat is niet goed voor de levensduur.

    Onze panelen hebben een garantie van 2 tot 5 jaar (afhankelijk van merk en type) waarmee indirect al een langere levensduur wordt gegarandeerd

    0