Home » terrasverwarming » Waarop letten bij het kopen van een elektrische terrasverwarmer?

Waarop letten bij het kopen van een elektrische terrasverwarmer?

2 mei 2023 | terrasverwarming

Als je op zoek bent naar een elektrische terrasverwarmer, kan het lastig zijn om te bepalen welke het meest geschikt is voor je terras en/of overkapping. Er zijn veel verschillende soorten en maten, en bij infrarood wordt er gesproken over korte- en lange golfstraling. Maar wat houdt dat precies in? Hieronder leggen we een aantal zaken uit waar je op moet letten als je een terrasverwarmer wilt kopen voor gebruik in het vroege voorjaar of het najaar.

1. Korte- en lange golfstraling

Het vinden van de beste terrasverwarmer hangt af van de soort ruimte die je wilt verwarmen. Voor open of gesloten ruimte heeft zijn er verschillende mogelijkheden. Maar eerst leggen we het verschil uit tussen kort- en lange golf infraroodstraling, waarvan drie soorten zijn:

 • Korte golf infrarood (IR-A): 0,78 – 1,40 µm, ook wel nabije infrarood genoemd
 • Middengolf infrarood (IR-B): 1,40 – 3,00 µm verrassend middel infrarood genoemd
 • Lange golf infrarood (IR-C): 3,00 – 1000 µm die ook ver infrarood wordt genoemd

Het gaat er dan om dat de energie die infrarood omvat, wordt geabsorbeerd door het object (mensen, meubelen, muren..) waar het dan op terecht komt. De lucht wordt niet opgewarmd maar de energie wordt direct omgezet in (stralings)warmte.

Deze warmte voel je direct op de huid en lijkt op de warmte van de zon.

infrarood is niet zichtbaar, maar wel waarneembaar door de warmte.

Dit zorgt ervoor dat infrarood alleen waarneembaar – en dus niet zichtbaar – is in de vorm van stralingswarmte. Deze ongevaarlijk straling verwarmt het lichaam waarop wordt gestraald, het is daardoor een efficiënte manier om je lichaam te verwarmen.

Als je meer hierover wilt weten, lees dan ons veelgelezen artikel over ‘wat is infraroodstraling‘ waarbij warmtestraling, infrarood dus, volledig onzichtbaar is. We gaan terug naar het terras!

1.1 Let op de stroomgroep

Bij een elektrische terrasverwarmer is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen – ook wattage genoemd – er nodig is. De simpele vuistregel is hoe groter het oppervlakte dat je wilt gaan verwarmen, hoe meer heaters er nodig zullen zijn. Het wattage van de heater hangt ook af van de hoogte waarop de heater wordt opgehangen.

Op een volledig vrije stroomgroep van standaard 16 Ampère kun je tot maximaal 3680 Watt kwijt. Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten hoeveel heaters je nodig hebt en welk wattage bij je situatie past en de te verwarmen oppervlakte.

2. Aansturing van de elektrische terrasverwarmer

Bij de aanschaf van een terrasverwarmer moet je ook letten op de manier van aansturen en bedienen. Niet alle heaters hebben namelijk een schakelaar op de heater. Je kan de terrasverwarmer op verschillende manieren aan- en uitzetten.

 • De meest eenvoudige manier: via een stopcontact in de buurt van de terrasheater
 • Door de terrasverwarmer aan te sluiten op een wandschakelaar.
 • De terrasheater aansluiten en bedienen met de afstandsbediening. Daardoor kan je de heater aan- en uitzetten en schakelen tussen meerdere warmtestanden met behulp van een afstandsbediening.

Kortom, bij het kiezen van een elektrische terrasverwarmer is het belangrijk om te letten op de soort ruimte die je wilt verwarmen, het wattage en de manier van aansturen. Met deze informatie kan je de beste keuze maken voor je eigen terras.

2.1 Waar op letten bij de aanschaf van een elektrische terrasverwarmer

Samengevat zijn de aandachtspunten waarop je moet letten bij de aanschaf van infrarood terrasheaters:

 • Heb ik een gesloten ruimte – veranda, serre – of een open ruimte, zoals een overkapping.
 • Wat zijn de afmetingen van het gedeelte dat ik wil verwarmen?
 • Hoeveel vermogen heb ik tot mijn beschikking waarop is de heater(s) aansluit. Het maximum per groep is 3600 Watt.
 • Hoe wil ik de heater gaan aansturen? Denk aan afstandsbediening of een slimme stekker waarmee je met de Smart Life App je heater met je smartphone kan bedienen. Denk er wel aan dat de wifi dekking afdoende moet zijn.
 • Maak je keuze uit de verschillende modellen terras heaters.
infrarood heater veranda

2.2 Geen rood licht aub

Vaak krijgen wij de vraag of het mogelijk is om een heater te leveren die geen rood licht geeft. Dit zijn de zogenaamde kortegolf terras- stralers of heaters. In ons assortiment van heaters zijn – hierboven de uitgelegde lang golf – infrarood elektrische verwarmers.

Deze heaters geven geen rood licht, maar warmte des te meer. Hieronder geven wij een overzicht van onze populaire modellen. De eerste foto is de cityline-serie A is beschikbaar in verschillende vermogens en werkt via een aan/uit schakelaar. De andere twee zijn modellen die beide met een afstandsbediening werken. Klik op de foto’s voor meer detail informatie per product.


3. Vragen of advies nodig?

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Bezoek onze special pagina terras infrarood heater en aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op telefonisch 085 – 002 1867 of stuur een mail info@extrawarmte.nl

Wij helpen je graag verder door een passend advies te geven.

0
× Vragen? App ons!