FAQ over een infrarood paneel installeren

Infrarood paneel installeren - gaten boren

Een infrarood paneel installeren en aansluiten is in principe eenvoudig en te monteren aan de muur of plafond. In principe steek je de stekker in het stopcontact en klaar is Kees. Toch zijn er handigheidjes die het installeren of gebruik makkelijk te maken. We beginnen hoe je een paneel kan aansluiten op het lichtnet.

Disclaimer: wij zijn niet verantwoordelijk voor de juiste installatie van jouw infraroodpaneel. Heb je geen verstand van elektra? Raadpleeg altijd een vakman!

1. Hoe sluit ik een infrarood paneel aan op het lichtnet

Zoals hierboven al aangegeven is het een infrarood paneel installeren geen ingewikkelde klus. Zo wordt elk Ecosun paneel geleverd met een montagebeugel. Je monteert eerst de beugel aan de wand of het plafond en vervolgens kun je het paneel erin schuiven.

Wat u verder nodig heeft: een boor, schroeven, pluggen en een schroevendraaier. Hierboven vindt u foto’s hoe een Ecosun 700 watt paneel met wifi wordt geïnstalleerd.

Elk paneel is voorzien van een 230V aansluitsnoer met 3 aders:

: De fase (bruin),
: de nul (blauw) en de
: aarde (geel/groen).

De meeste Byecold panelen zijn standaard voorzien van een stekker aan de panelen. De Ecosun panelen, hebben geen stekker, die dient u alleen nog zelf te monteren of aan te sluiten op de centraal lasdoos (zie foto hieronder.

Infrarood paneel installeren - lasdoos

Wij hebben een aparte en uitgebreide pagina gemaakt met allerlei foto’s gemaakt hoe u infrarood panelen kan installeren

2. Maak uw infraroodpaneel smart: aansluiten op Wifi schakelaar

Het is handig als je het infraroodpaneel in de buurt van een centraaldoos plaatst, zodat je eenvoudig de elektriciteit met het paneel kunt verbinden. Je kunt het paneel eventueel aansluiten op een schakeldraad zodat je het met een lichtschakelaar kunt aan- of uitzetten. De wifi schakelaar kan op drie verschillende manieren worden aangesloten, zie daarvoor het aansluitschema.

Wat wij adviseren is om gebruik te maken van een mini wifi schakelaar. Hiermee kun je namelijk het paneel met de smartphone en de Smart Life App bedienen, en ook uitgebreid programma’s instellen.

Handleiding voor mini wifi switch of schakelaar

Let op: niet alle panelen zijn geschikt om aan te sluiten via de wifi schakelaar, bijvoorbeeld onze Byecold LED panelen (het kán wel, maar is niet heel praktisch vanwege de LED instellingen)

3. Hoe sluit ik een paneel aan op een plug-in thermostaat

Indien u gebruik maakt van een plug-in thermostaat, dan kunt u een infrarood paneel installeren met een 230V stekker die gemakkelijk aan te sluiten is. Voor de Ecosun infraroodpanelen (E en K serie) hoeft u enkel de stekker aan het aansluitsnoer te maken en dan kunt u deze ook aansluiten op de plug-in thermostaat.

Wanneer u gebruik maakt van een andere thermostaat dan een plug-in, dan moet u het paneel met de draden aansluiten op de thermostaat. Om dit te doen, dient u de witte mantelbuis van het aansluitsnoer een stukje te verwijderen met bijvoorbeeld een striptang.


Vervolgens stript u de drie draden aan het uiteinde, zodat er ongeveer 8 mm koperdraad zichtbaar is.

De fase (bruin) en de nul (blauw) sluit u aan op de thermostaat met de schroefklemmen. In de handleiding van de thermostaat ziet u op welke posities u het paneel moet aansluiten.
Vervolgens sluit u de thermostaat aan op de stroom van het huis, op de posities zoals beschreven in de handleiding.

De aardedraad (geel/groen) wordt niet gekoppeld aan de thermostaat, omdat deze niet geaard hoeft te worden. In plaats daarvan verbindt u de aardedraad van het paneel direct aan de aardedraad van het huis, dus buiten de thermostaat om.

Met bovenstaande is het paneel aan de stroom verbonden via de thermostaat, zodat deze kan regelen wanneer het paneel moet in- en uitschakelen.

Indien u zich niet comfortabel voelt bij het aansluiten van elektrische apparaten, dan adviseren wij u altijd om een installateur te raadplegen. Deze kan eventueel alles voor u aanleggen, of alternatief uw werk controleren door de aansluitingen te controleren voordat u de installatie inschakelt.

Voor het aansluiten op wifi module verwijs ik u naar punt 2.

4. Kan ik een centrale thermostaat gebruiken (zoals bij de CV)?

Om maximaal te profiteren van uw infraroodverwarming adviseren wij dan ook om in elke te verwarmen ruimte een thermostaat toe te passen.
Daarom raden we af om panelen uit meerdere ruimtes aan te sluiten op een thermostaat.

Omdat de thermostaat de lokale temperatuur meet, zal deze niet in staat zijn de temperatuur te regelen in andere ruimtes.

5. Kan ik een infrarood paneel verticaal of horizontaal monteren?

Er zijn vierkante en rechthoekige panelen. Een rechthoekig paneel kan zowel verticaal als horizontaal worden gemonteerd. Neem als voorbeeld een infrarood spiegel van 80 x 60 centimeter.

Deze kan horizontaal (80 cm breed en verticaal (60 cm breed) worden opgehangen. Zeker in de badkamer is dan een fijne optie zodat je de spiegel zo kan ophangen wat het beste past bij de afmetingen en je voorkeuren. Dus een infrarood paneel installeren kan zowel horizontaal als verticaal.

6. Wordt de achterzijde van het paneel niet te warm?

Infraroodpanelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal, zodat de straling met name aan de voorzijde wordt uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel.

Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo’n 40 a 50 graden worden. Om te voorkomen dat deze warmte zich kan ophopen, worden de panelen altijd op beugels gemonteerd.

Hierdoor kan er lucht stromen langs de achterzijde van het paneel die de ontstane warmte kan afvoeren. Door de lage temperatuur aan de achterzijde zijn infrarood panelen geschikt voor alle soorten wanden en plafonds.

7. Waar en hoe kan ik een infrarood paneel installeren

Een infrarood paneel installeren kan op 2 manieren worden gemonteerd:

De Ecosun panelen worden geleverd met een beugel. Deze boor je vast op de wand of plafond, waarna u het paneel in deze beugel kunt hangen.

De Byecold infraroodpanelen zijn voorzien van 2 montagebeugels aan de achterzijde, waarbij in iedere montagebeugel 2 gaten met een kruispatroon zijn aangebracht. Er moeten 4 schroeven in de wand of het plafond te bevestigt worden, waarna u het paneel daar overheen plaatst. Door het paneel te laten zakken of schuiven zal de schroefkop door de sleuf schuiven zodat het paneel vast zit.

Daarnaast zijn er verplaatsbare infrarood panelen, die staan op voetjes en kan op elke plaats neergezet worden

Wat is het verschil tussen plafond en wand montage?

Op onze website geven wij per paneel aan of deze geschikt is voor wand en/of plafondmontage of beide.

Het is belangrijk om deze voorschriften te volgen in verband met de veiligheid. Vanwege technische eigenschappen van de diverse panelen is er wel degelijk verschil in de montage bij de diverse merken.

De Byecold panelen die alleen voor wandmontage mogen worden gebruikt mogen dus niet aan het plafond worden gebruikt. Zowel de wand- als plafondpanelen hebben een thermo-elektrische beveiliging. Dat is een temperatuurbeveiliging die de stroom onderbreekt en uitschakelt als de temperatuur te hoog wordt.

Wanneer een infrarood paneel dat is bedoeld voor wandmontage aan het plafond wordt gehangen, zal dit paneel sneller de maximum temperatuur behalen.

Hierdoor wordt de beveiliging te vaak ingeschakeld en na verloop van tijd kan het bi-metaal dat de stroom onderbreekt kapot gaan, waardoor het paneel niet langer zal werken.

Andersom geldt ook: het monteren van een plafond paneel aan de wand is niet toegestaan. Want voor de lage temperatuur infraroodpanelen geldt dat deze in dat geval hun benodigde werktemperatuur niet zullen halen, waardoor de panelen niet naar behoren gaan functioneren. Voor de hogere temperatuur panelen (serie FH en HH) geldt dat er inwendig te grote temperatuurverschillen kunnen ontstaan bij plaatsing aan de wand, waardoor het paneel vroegtijdig defect kan raken.

Onze Ecosun panelen zijn technisch anders opgebouwd en hierdoor zijn er diverse panelen die met hetzelfde vermogen aan de wand of het plafond gemonteerd kunnen worden.
De Ecosun panelen die zijn gemarkeerd als enkel geschikt voor plafondmontage, beschikken niet over een oververhittingsbeveiliging. In verband met het risico van aanraken, is het advies vanuit de fabrikant om deze panelen niet te monteren aan de wand. Omdat de temperatuur niet beveiligd is, kan niet worden uitgesloten dat het paneel een hoger dan gewenste temperatuur bereikt, wat een risico vormt bij aanraking. Technisch gezien mogen alle Ecosun panelen aan de wand of het plafond worden bevestigd, het verschil zit enkel in de aanwezigheid van een oververhittingsbeveiliging.

0
× Vragen? App ons!