Een infraroodpaneel installeren

Een infraroodpaneel installeren is niet moeilijk. Op deze pagina laten we je stap voor stap zien hoe je zo’n paneel installeert. Heb je hulp of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Disclaimer: wij zijn niet verantwoordelijk voor de juiste installatie van jouw infraroodpaneel. Heb je geen verstand van elektra? Raadpleeg altijd elektricien of een andere vakman!

Kies jouw onderwerp:

Ecosun infraroodpaneel installeren

Het is een veelgehoorde vraag via onze mail is: hoe moet ik een infraroodpaneel installeren? Het begint allemaal bij een juiste voorbereiding. Alle Ecosun panelen worden geleverd met een montagebeugel. Je monteert eerst de beugel aan de wand of het plafond en vervolgens kun je het paneel erin schuiven.

Wat je verder nodig hebt: een boor, schroeven, pluggen en een schroevendraaier. Hieronder hebben we uitgewerkt hoe je een Ecosun 700 watt paneel met wifi installeert.

Stap 1: boorgaten aftekenen

Pak de beugel (zie foto hieronder) en houdt deze tegen het plafond aan om de boorgaten af te tekenen met een potlood. Dit kun je het beste met twee man doen; het is namelijk lastig om de beugel zowel vast te houden terwijl je aftekent.

De montagebeugel van Ecosun

Stap 2: gaten boren

Let op dat je de juiste schroeven en pluggen gebruikt voor jouw situatie. In dit voorbeeld gebruiken we schroeven van 4 x 40 mm met nylon pluggen van 6 x 40 mm. In dit geval heb je dus een boordikte nodig van 6 mm (de boordikte moet namelijk gelijk zijn aan de dikte van de plug). Let op dat je de boor goed recht houdt. Boor ten minste even diep als de schroeflengte. In ons geval 4 cm. Tip: plak een stukje tape op je boortje, zodat je ziet wanneer je op de juiste lengte hebt geboord.

Stap 3: beugels vastschroeven

Nadat je de gaten hebt geboord stop je de pluggen in de gaten. Hierna kun je de beugel demonteren (het tussenstuk loskoppelen), en alleen de dragende delen aan het plafond monteren.

Stap 4: paneel in de beugels schuiven

Zodra de beugels goed stevig vastzitten, kun je het Ecosun paneel in de beugels schuiven. Dit kan je het beste met twee man doen, afhankelijk van het paneel. Het paneel dat wij hier ophangen was ruim 11 kilo en 1,20 meter bij 60 centimeter, dus dan kan je wel een tweede paar handen gebruiken. Eventueel kan je het lipje dat je hierboven aan de voorkant ziet een klein beetje naar beneden buigen zodat het paneel er wat eenvoudiger inschuift.

Stap 5: infraroodpaneel installeren afgerond na aansluiting op de netstroom

Het is handig als je het infraroodpaneel in de buurt van een centraaldoos plaatst, zodat je eenvoudig de elektriciteit met het paneel kunt verbinden. Je kunt het paneel eventueel aansluiten op een schakeldraad zodat je het met een lichtschakelaar kunt aan- of uitzetten. Wat wij adviseren is om gebruik te maken van een wifi schakelaar. Hiermee kun je namelijk het paneel met je telefoon bedienen, en ook uitgebreid programma’s instellen. Let op: niet alle panelen zijn geschikt om aan te sluiten via de wifi schakelaar, bijvoorbeeld onze Byecold LED panelen (het kán wel, maar is niet heel praktisch vanwege de LED instellingen). Neem voor meer informatie contact met ons op. Heb je geen verstand van elektra? Laat dit doen door een elektricien of installateur!

Stap 5.1: gebruik de juiste lasklemmen

De elektriciteitsdraden die in de centraaldoos zitten hebben een solide kern zijn en stug. De draden van het infraroodpaneel is een bundel van flexibele dunne koperdraadjes. De ouderwetse lasklemmen die vaak in centraaldozen zitten zijn alleen geschikt voor de massieve koperdraden. Zie de foto hieronder van de oude lasklemmen. Deze hebben wij vervangen voor nieuwe lasklemmen waarin je zowel de massieve draden als de soepele draden van het paneel kunt aansluiten.

oude lasklemmen
nieuwe lasklemmen

Stap 5.2: (tip) sluit eerst een slimme schakelaar aan op de netstroom.

Vervolgens kun je je paneel weer aansluiten op de slimme schakelaar. Hierdoor kun je met je telefoon je infraroodpaneel aan- en uitzetten. Daarnaast kun je ook uitgebreid programma’s instellen. Bijvoorbeeld dat je infraroodpaneel ‘s ochtends aangaat vanaf 7 uur zodat deze alvast op temperatuur kan komen.

slimme schakelaar aangesloten op netstroom
de slimme schakelaar zit tussen de netstroom en infraroodpaneel in. Aarde verbonden via lasklem.

Stap 5.3: draden en schakelaar wegwerken

Vervolgens kun je de draden en de schakelaar wegwerken door deze op de achterkant van het paneel te leggen. Het paneel wordt hooguit 45 graden aan de achterkant, dus dat is geen enkel probleem. Let wel op dat de kernen van de elektriciteitsdraden niet bloot liggen. Tot slot kun je nog een kabelgootje gebruiken om de kabel vanuit de centraaldoos naar je paneel netjes weg te werken.

Meer informatie over verwarmen met infrarood

Heb je nog geen ervaring met infrarood verwarmen? Lees dan zeker ook dit artikel, waarin we aangeven waarmee je rekening moet houden als je overweegt om infrarood verwarming toe te passen.

Een infraroodpaneel installeren

Een infraroodpaneel installeren met losse stekker

Bij onze producten kun je ook een losse stekker bestellen. In de onderstaande video laten wij je daarom zien hoe deze stekker geïnstalleerd wordt. Lees voor het installeren altijd de productspecificaties aandachtig door. ExtraWarmte is namelijk niet verantwoordelijk voor een goede installatie van de stekker. Wij raden je daarom aan om de stekker te laten installeren door een technisch (bekwaam) persoon.

Heeft u vragen over een infraroodpaneel installeren? Neem contact met ons op, wij helpen u persoonlijk en snel!

Byecold Wifi thermostaat koppelen

De Wifi geschikte panelen van Byecold zijn eenvoudig te koppelen met de Smart Life app. U kunt in deze handleiding lezen hoe u uw infraroodpaneel eenvoudig koppelt aan uw telefoon.

0
× Vragen? App ons!