Home » Klantenreviews » Waarom het theehuis in Pluktuin Stoutenburg infrarood verwarming gebruikt

Waarom het theehuis in Pluktuin Stoutenburg infrarood verwarming gebruikt

11 apr 2023 | Klantenreviews, terrasverwarming

Pluktuin Stoutenburg geniet landelijke bekendheid, omdat het zomers bomvol bloemenstruiken staat die je zelf kan plukken. Het varieert van leeuwenbekjes, fraaie bloeiende allium bollen, zonnebloemen tot grassen en andere prachtige zomerbloemen. Er is altijd veel aanbod. Sinds een paar jaar zijn ze ook in het voorjaar open, waarbij je tulpen samen met de bol kan plukken, Daarna kan je lekker zitten in het Theehuis voor een kop koffie/thee en een eigengemaakte taartje. Het theehuis is in dit jaargetijde dan nog wel fris en vochtig en daarom hebben ze infraroodverwarming aangeschaft van Extra Warmte.

1. Theehuis Pluktuin Stoutenburg

De tulpenbol komen oorspronkelijk uit Turkije en zijn in de zestiende eeuw in ons land geïntroduceerd. Het woord tulp komt van het Latijnse woord Tulipa ofwel tulband waar de bloem inderdaad op lijkt. In Nederland kennen we bekende Keukenhof die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt, maar in de Noordoostpolder zijn ook ruim 2000 hectare tulpenvelden te bewonderen.

Sinds een paar jaar wordt elk najaar ruim 10.000 tulpen bollen gepoot in de grond van de pluktuin. Het zijn verschillende soorten en voor de eigenaren Wilma & Leendert van Ravenhorst is het altijd een verrassing welke kleurenpracht in het vroege voorjaar uit de grond schiet.

Bezoekers kunnen de tulpen met bol zelf uit de grond graven. Zeker als ze nog net in de knop zitten kunnen ze best nog wel paar weken staan in bijvoorbeeld een glazen accubak. Vaak blijven bezoekers nog een kopje koffie of thee gedronken met een eigengemaakt stuk taart er bij.

Omdat het buiten nog fris kan zijn in april, gaan de meeste mensen in het theehuis zitten, waar het niet altijd warm is. Het theehuis is het oude bakhuis in een oude authentieke boerderij uit de 19e eeuw maar is niet geïsoleerd. Volgens eigenaar Leendert komt soms het vocht uit de vloer. Tot voor kort werd gebruik gemaakt van een elektrische ventilatorkachel, om het enigszins behaaglijk te maken. Maar het nadeel is het hoge stroomverbruik en het lawaai van de ventilator.

2. Infrarood verwarming in het theehuis

De eigenaren van de Pluktuin Stoutenburg waren al poosje aan het nadenken of ze op een andere manier het theehuis konden verwarmen. Een houtkachel was geen optie (geen doorvoer) en gaskachel vonden ze te gevaarlijk.

Ze hadden wel eens gehoord van infrarood panelen, en namen contact op met de adviseur Ludo Zwaan van Extra Warmte. Na de afmetingen van het theehuis opgenomen te hebben was het advies om een 850 Watt Ecosun infraroodpaneel te nemen.

2.1 Installeren was eenvoudig

Elk Ecosun infraroodpaneel heeft standaard aan de achterkant een ophangbeugel, waarmee je elk paneel eenvoudig en snel kan ophangen.

Het enige wat nodig is, zijn vier pluggen en schroeven. Nadat je de beugel aan het plafond hebt gemonteerd, schuif je het paneel er zo tussen.

Leendert: ‘Het monteren was een fluitje van een cent. We hebben een houten plafond en de ophangbeugel was snel vastgeschroefd.

Wel moet je het ophangen met ze tweeën doen, omdat het paneel vrij groot is (120 cm lang en 60 cm breed)”.
In een half uurtje was het paneel opgehangen.

Ecosun infraroodpaneel met montagebeugel -2

2.2 Comfortabele warmte

Het aansluiten was eveneens eenvoudig: stekker in het stopcontact en na paar minuten voel je al de stralingswarmte van het infraroodpaneel. Volgens beide eigenaren wordt het direct ervaren als fijne en comfortabele warmte.

Ze overwegen nog een de aansturing slimmer te maken door een tijdschakelaar met een slimme stekker met wifi eventueel in combinatie met een thermostaat. Voor nu zijn ze al tevreden met het infraroodpaneel, omdat ze zuiniger is en geen geluid maakt, naast de voldoende en heerlijke warmte die het paneel afgeeft.

3. Bezoek brengen aan de pluktuin Stoutenburg?

Pluktuin Stoutenburg met zijn theehuis ligt midden in het mooie gebied van ‘Het Utrechts Landschap’. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een fijne wandeling, bijvoorbeeld het klompenpad of het ‘stoute schoenenpad’.

het theehuis is open op donderdag t/m zaterdag van mei t/m sept. Voor groepen zijn wij ook open op andere dagen al moet daarvoor wel even een afspraak over maken.

Ook kun je terecht voor een High tea, al kan dit alleen op afspraak, voor groepen vanaf 4 personen. Heel leuk in combinatie met bijv. bloemen plukken of een mooie wandeling in de omgeving.

bezoek de pluktuin in het Utrechtse landschap van Stoutenburg en Leusden eo

3.1 Zelf een theehuis of restaurant?

De warmtestraling door infraroodpanelen kent maar liefst 11 voordelen. Heb jij ook een ruimte die snel en energiezuinig moet worden opgewarmd, overweeg dan eens infraroodpanelen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

0
× Vragen? App ons!