Infraroodverwarming in badkamer

Een infraroodverwarming in badkamer? Kan dat? Jazeker, deze moderne manier van verwarmen creëert snel (extra) warmte in een badkamer. Infraroodverwarming is mogelijk in verschillende uitvoeringen, mogelijk gecombineerd met een spiegel en LED verlichting.

1. Infraroodverwarming in badkamer: het plafond

De IP code voor badkamers moet minimaal IP44 of hoger zijn. Wij hebben verschillende modellen in onze webshop die IP44 of hoger gekeurd zijn. In principe kun daarvoor de standaard Ecosun infrarood panelen voor het plafond ophangen. Het nadeel is echter van dit model dat het een korrelstructuur heeft. De badkamer wordt altijd vochtig waardoor je deze niet zo makkelijk met een doek kunt afnemen waardoor op termijn zwarte schimmel zich kan vormen.

1.1 Ecosun gladde plafond en muur panelen van metaal

Als je voor een plafondpaneel in de badkamer wilt gaan adviseren wij daarom een metalen Ecosun met glad oppervlak, zie onder:

Ecosun levert de IKP serie en de Slim serie. De Slim serie is extra dun en verder hetzelfde als de IKP serie.

1.2 Byecold gladde plafond infraroodpaneel van metaal

Een andere populaire optie is een Byecold paneel met eveneens metalen oppervlakte. Dan heb je een paneel dat geschikt is voor de badkamer. Dit infraroodpaneel heeft een glad oppervlak; je kunt deze dus eenvoudig met een doek afnemen.

2. Infraroodverwarming in badkamer en LED verlichting

Aangename warmte en verlichting komen samen met het infrarood paneel met LED verlichting van het merk Byecold! De kleur en intensiteit van het licht zijn in te stellen via de bijgeleverde thermostaat en is leverbaar in 3 wattages: 400, 700 of 840 watt.

De panelen zijn onlangs vernieuwd en worden nu ook met een montagebeugel geleverd, waardoor deze nog eenvoudiger te installeren zijn.

Dit infrarood paneel met LED verlichting is een innovatieve en ideale oplossing voor aan het plafond. Je combineert verwarming en sfeerverlichting en is te gebruiken voor in de badkamer.

Het paneel is uitgevoerd met een dimbare LED verlichting. De LED verlichting is rondom het paneel dimbaar in stappen (25,50,75 of 100%) of geleidelijk (5-100%). Er kan worden geschakeld tussen 3 kleuren licht:

  • Koel wit (6000K),
  • Warm wit (3000K) of
  • Gecombineerd voor daglicht (4500K).

Het meegeleverde vierkante bedieningsconsole met thermostaat wordt draadloos gekoppeld aan het LED paneel, zie onderstaande foto, waarmee je paneel en de verlichting kan regelen..

2. Infraroodverwarming in badkamer via de spiegel

Wat ook zeer geschikt is als infraroodverwarming in badkamer is een infraroodspiegel. Hieronder vind je spiegels met LED verlichting en een draadloze thermostaat. Deze spiegels geven een aangename warmte en de spiegel beslaat niet meer!

Je kunt de meeste spiegels ook uitgebreid via de bijhorende app instellen (met gewenste tijden en temperatuur.

Stel je gaat om 6:30 uur uit bed, dan kun je het paneel bijvoorbeeld al een half uur eerder aan laten zetten, zodat de spiegel al lekker wat warmte afgeeft als je in de badkamer komt. Een warm begin van de dag!

De spiegel geeft al warmte af als je de badkamer binnen komt!

3. Infraroodpanelen van glas

Ook hebben we infrarood panelen van het merk Byecold die van glas (zwart en wit) in ons assortiment die eveneens met een wifi thermostaat worden geleverd. Deze losse wifi thermostaat is ook geschikt voor in de badkamer en de thermostaat is vrij verplaatsbaar. Hieronder een aantal modellen:

4. Infraroodpaneel van keramiek

steen infraroodpaneel

Ga voor een uniek en fraai design paneel met onze keramische infraroodpanelen van Ecosun. Zie onderstaande foto. Optioneel leverbaar met RVS handdoekrails.

5. Voordelen infraroodverwarming in badkamer

In een badkamer komen de voordelen van infraroodverwarming goed tot zijn recht. Zo kan je de infraroodpanelen als hoofd- of als bijverwarming gebruiken en zijn er geen CV radiatoren meer nodig. Dit leidt tot de volgende praktische voordelen:

  • Met infraroodverwarming in badkamer zijn er geen metalen leidingen meer nodig, alleen een wandcontactdoos (of centraaldoos) is voldoende voor de benodigde elektra aansluiting.
  • Door de stralingswarmte van infrarood raakt niet de lucht in de badkamer verwarmd maar de wanden, vloeren, personen en objecten worden wel opgewarmd. Omdat de muren de warmte absorberen drogen ze niet alleen sneller uit maar warmen ze ook meer op.
  • Warme lucht (dus CV) condenseert op koude oppervlakken. De straling van panelen warmt koude oppervlakten op en zal dus minder snel condenseren. Dat betekent minder vochtige muren, met minder risico op schimmels als resultaat.
  • Infraroodpanelen warmen relatief snel op. Na enkele minuten voel je al de aangename warmte. Je kunt de panelen circa 10 tot 15 minuten voordat je gaat douchen of baden aanzetten voor wat extra warmtecomfort.
  • Omdat infraroodpanelen relatief snel opwarmen hoeven ze niet lang ingeschakeld te blijven in vergelijking met conventionele vloerverwarming of elektrische vloerverwarming. Door deze efficiënte manier van verwarmen kun je op termijn flink wat energie besparen

Over het installeren en het benodigde vermogen leggen we hieronder uit.

5.1 Design ook een pre

Naast de hierboven genoemde praktisch voordelen van infraroodverwarming in badkamer is er ook een (subjectief) voordeel. In een moderne badkamer wil je het liefst geen leidingen of andere storende elementen zien, panelen zijn stijlvol vormgegeven waardoor ze goed passen in een moderne badkamer. Zeker de infraroodpanelen die wij aanbieden zijn vrij slank en minimalistisch vormgegeven en goed te integreren in uiteenlopende badkamerinterieurs.

Zeker de hierboven genoemde infraroodspiegels – al of niet in combinatie met LED verlichting – zijn fraaie en moderne panelen. In zijn algemeenheid nemen de panelen weinig ruimte in beslag en je hebt geen CV radiator meer nodig.

5.2 Eenvoudig zelf te installeren

Je kan de panelen laten installeren, maar ook prima zelf doen. Bij elk paneel is een handleiding aanwezig (de meeste zijn ook digitaal terug te vinden in onze webshop). Daarnaast hebben we uitgebreide pagina over het installeren van infraroodpanelen met foto’s en puntsgewijze uitleg en toelichting.

5.3 Benodigde vermogen in badkamer

Voor een badkamer rekent men gemiddeld 30 tot 40 Watt per kubieke meter. Indien je een badkamer hebt van 6 vierkante meter en het plafond is 2,4 dan is een paneel nodig van 400 tot 600 Watt om de badkamer comfortabel te kunnen verwarmen. Het type infrarood paneel speelt ook een rol;

Het voordeel van een plafondpaneel is dat de vloer ook goed verwarmd wordt omdat deze de straling dan beter door het vloeroppervlak geabsorbeerd wordt. Dit is prettig als je geen vloerverwarming hebt maar het is geen must. Ook bij wand- of spiegelpanelen zal de vloer verwarmd worden, al zal dit wat minder effectief gebeuren.

5.4 Energiezuinig

In de badkamer is een veelgebruikt apparaat de fohn of een elektrische straalkachel. Beide verwarmen de badkamer op, maar dat gebeurd niet efficiënt. Dit komt omdat een infraroodpaneel een groter oppervlak heeft en daardoor op een efficiënte manier de warmte uitstraalt. In aanschaf is infraroodverwarming in badkamer wel duurder maar deze kosten verdien je op termijn vanzelf terug in de vorm van een lagere energierekening.

6. Advies nodig voor infraroodverwarming in badkamer?

Heb je nog geen ervaring met infrarood verwarmen? Dan adviseren we je zeker ook om dit artikel een rustig door te lezen. Hierin hebben we de belangrijkste informatie over verwarmen met infrarood op een rij gezet. Of neem contact op met ons en we denken met je mee!

0