Infrarood verwarming boven eettafel

Overweeg je infrarood verwarming boven de eettafel te hangen? Dan ben je op de juiste pagina. Wij hebben namelijk een aantal praktische zaken voor je op een rij gezet. Tot slot geven we aan wat volgens ons in veel gevallen het beste infrarood paneel voor boven de eettafel is.

Hoogte van het paneel

Hou er rekening mee dat de meeste lange-golf infraroodpanelen tot ongeveer drie meter opgehangen kunnen worden. Zodra het hoger wordt dan drie meter, dan ga je de stralingswarmte minder goed voelen. De ideale hoogte zit tussen 2,30 en 3,00 meter in. Dit hangt overigens wel af van de hoogte van je zitplaats. Hou minimaal een meter tussen je hoofd en het plafond in, anders wordt het al gauw te warm aan je hoofd. De hoofdhuid is namelijk erg gevoelig. Stel je bent 1,90 m en je zit op een barkruk aan een verhoogde tafel en het plafond is slechts 2,30 meter, dan wordt het waarschijnlijk te warm. Tip: meet de afstand van je hoofd tot aan het paneel uit. Je koopt een infrarood paneel voor de langere termijn dus je kan het maar beter goed doen.

Afmeting van het paneel ten opzichte van de eettafel

Veel infrarood panelen hebben een breedte van 60 centimeter. Als je zo’n infraroodpaneel boven de eettafel hangt in dezelfde richting als je eettafel staat, dan verwarm je vooral je tafel. Natuurlijk straalt de warmte ook enigszins naar de zijkant, maar in het midden is de stralingswarmte het meest aangenaam. Je kunt dit oplossen door twee infraroodpanelen loodrecht te monteren boven de tafel, maar je kunt ook voor een iets breder model gaan van 80 centimeter. Vaak is dit voldoende en dat scheelt toch weer stroomverbruik.

De limiet van lokaal warmte creëren

Lokaal bijverwarmen met infrarood heeft zo zijn limiet. Lokaal bijverwarmen gaat slechts tot twee of maximaal drie graden. Stel het is hartje winter en je besluit om je CV ‘s ochtends uit te laten, dan gaat het paneel niet de temperatuur aan de eettafel op 20 graden krijgen. Zorg dus voor een minimale basisverwarming in de ruimte van circa 18 graden (als je rondom de eettafel op circa 20 graden wil uitkomen). Ook hiermee bespaar je nog steeds flink op je stookkosten.

Werk met een slimme schakelaar

Infraroodpanelen werken op een lange golf infrarood (zonder rood licht) en deze panelen hebben even wat tijd nodig om op temperatuur te komen. Vaak is het om deze reden handig om een slimme schakelaar te gebruiken. De slimme schakelaars die wij verkopen passen tussen het paneel en het plafond in, waardoor je deze netjes uit het zicht blijft. Vervolgens kun je met je telefoon je paneel aan- en uitzetten. Daarnaast kun je ook uitgebreid programma’s instellen in de bijhorende app (van Smart Life). Dit werkt super eenvoudig. Stel je wilt ‘s ochtends om 7 uur ontbijten, dan kun je besluiten om het paneel alvast vanaf 6:30 uur aan te laten schieten. Hierdoor kan het paneel alvast lekker opwarmen, zodat je nog meer van je ontbijt kunt genieten.

Onze tip: Ecosun SK850

Naar onze ervaring is de Ecosun 850 watt van de SK serie in de praktijk het beste infraroodpaneel voor boven de eettafel. Dit is een strak metalen paneel, afgewerkt met een poedercoating. Dit paneel is zeer goed geïsoleerd aan de achterzijde, waardoor het warmterendement aan de voorzijde optimaal is. Verder is het paneel aan de voorkant glad en gemakkelijk af te nemen met een doekje. Dus als je met kerst gaat gourmetten dan kun je de vette dampen er eenvoudig van af vegen. Tot slot is dit paneel relatief breed, waardoor ook de zitplaatsen goed verwarmt worden. Natuurlijk hangt dit ook af van de breedte van de eettafel.

Wil je advies voor jouw specifieke situatie? Schroom niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.

0
× Vragen? App ons!