Geplaatst op

De top 5 misverstanden over infrarood verwarmen

infrarood verwarming

Wat is er allemaal waar over infrarood verwarmen en wat niet? Er zijn een aantal misverstanden en daar gaan we graag wat dieper op in. We willen namelijk dat je de juiste informatie krijgt over infrarood verwarming, zodat jij verantwoorde keuze kunt maken voor nu en de toekomst.

1. Een infrarood verwarming regelen op een bewegingssensor

Is het waar of niet waar dat een infrarood verwarming geregeld kan worden op een bewegingssensor omdat hij directe stralingswarmte af zal geven?

Je hoort vaak dat dit een voordeel is maar is dat ook zo? Je hoeft de ruimte zelf niet te verwarmen dat klopt. Maar zo werkt een infrarood verwarming niet, het is niet zo dat er een bewegingssensor is geplaatst die het opmerkt als iemand de ruimte in gaat. Met als gevolg dat dan een infrarood verwarming aan zal gaan. Het werkt namelijk anders.

Ieder infrarood paneel heeft 5-10 minuten nodig om op een werktemperatuur te komen van 80-100 graden. Als hij dat heeft bereikt dan zal het paneel de lange golf infraroodstraling uit kunnen zenden en dan pas kan de ruimte ook worden verwarmd.  

Een infrarood paneel heeft 5-10 minuten nodig om op een werktemperatuur te komen van 80-100 graden

2. Infrarood verwarming kun je dimmen

Is het mogelijk om een infrarood verwarming te dimmen? Nee dat is niet mogelijk. Het is bij de panelen alleen maar mogelijk dat zij een lange golf infrarood verwarming met een bereik tot 350 cm genereren.

Dit geldt wanneer dat zij de werktemperatuur hebben behaald. Als je dan een paneel zou dimmen dan is de temperatuur per paneel veel lager. Er kan wel gekozen worden voor het toepassen van een thermostaat en die kan dan een paneel zowel in- als uitschakelen aan de hand van de gewenste temperatuur.  

3. 50% besparen met infrarood verwarmen kan makkelijk!

Kun jij 50% besparen als je infrarood verwarmen kiest?

Nee, er kan zegt men uit ervaring ongeveer 10-30% worden bespaard maar hoeveel het per huishouden is hangt ook af van welke maatregelen er allemaal genomen zijn qua verwarming en duurzaamheid.

4. Thermostaat CV kan lager met infrarood verwarmen?

Is het zo dat de infraroodpanelen als bijverwarming ervoor zorgen dat jij de thermostaat van je CV lager kan zetten?

Vaak wordt een paneel gebruikt als bijverwarming. Zo kan er meer comfort worden gerealiseerd op een bepaalde plek in een woning of op kantoor. Maar je kunt niet je thermostaat van een bestaande verwarming lager uitzetten, lager kan natuurlijk wel.

Stel je CV thermostaat stond altijd op 21 graden? Met een infrarood paneel als bijverwarming kan de CV thermostaat best op 19 graden en je favoriete zitplek of keukentafel op 21 graden door het paneel. Hiermee bespaar je op de gas stookkosten!

5. Infrarood panelen kunnen niet als hoofdverwarming

Zou het kloppen dat infrarood panelen niet als hoofdverwarming kunnen? Dit kan juist wel.

Oudere woningen moeten vaak wel eerst goed voorzien worden van isolatie. Hierdoor zal het totale verlies van warmte afnemen.

Als een woning goed voorzien is van isolatie, dan is het juist heel goed mogelijk om infrarood panelen te gebruiken om een hele woning te verwarmen. Betreft het een woning van 120m2 dan komt de complete infrarood verwarming met panelen neer op ongeveer 8500 Watt.