Geplaatst op

Welke alternatieven zijn er voor gasverwarming?

gasverwarming

Steeds vaker hoor je mensen spreken over de alternatieven voor gasverwarming, maar welke zijn dat dan en wat kan er allemaal mee? Het begint allemaal bij de Nederlandse overheid die vanaf 2050 helemaal van het gas af wil zijn. Het doel is nu dat in 2030 al de eerste twee miljoen woningen het zonder gas moeten doen. Het gaat dus hard en daarom moet er snel gekeken worden naar de alternatieven van een gasverwarming.

1. Feiten en hoe verder zonder gasverwarming?

Het is de bedoeling dat iedereen vanaf het jaar 2050 geen gas meer nodig heeft en voor een alternatief heeft gekozen. Dat duurt nog even, maar aan de andere kant waarom zou je niet nu al kijken wat de opties zijn om gasloos te wonen en direct te besparen op de stookkosten?

In plaats van aardgas dient met over te gaan op duurzame energie. Denk daarbij aan energie opgewekt door windmolens (windparken zijn er al en worden uitgebreid), het gebruik van zonnepanelen (velen hebben hier reeds voor gekozen).

1.1 Warmte diep uit de grond

Maar ook warmte die uit de diepte van de aarde kan worden gehaald, zodat ook de industrie op een mooie manier haar steentje kan bijdragen door haar restwarmte te gaan gebruiken in huizen en bedrijven.

Als je weet waarom gasloos wonen noodzakelijk wordt, zal het gemakkelijker zijn je er aan over te geven.

  • Het aanbod van gas raakt een keer uitgeput.
  • Gas is slecht voor het milieu, omdat er veel CO2 vrij komt.
  • De aardbevingen in Groningen, die veroorzaakt worden door de gaswinning, spreken voor zich over de noodzaak hiermee te stoppen.
  • Gas invoeren kan, maar maakt je wel afhankelijk.

2. Waarvoor gebruiken mensen gas?

Gas wordt door veel huishoudens gebruikt. Het grootste verbruik – ca 75% – is toe te schrijven aan de centrale verwarming, daarnaast is voor koken en douchen ook gas nodig.

Waardoor zou je dat kunnen vervangen?

Een m3 gas betekent 9 kWh stroom

Koken op gas is gemakkelijk te vervangen door elektrisch te gaan koken, je hebt een andere kookplaat op inductie en soms ook andere pannen nodig.

Wil je de verwarming op stroom dan heb je in plaats van kubieke meters gas kilowatt stroom nodig. Voor voldoende stroom heeft een gemiddeld huishouden dat ongeveer 1500 m3 gas verbruikt dan enorm veel zonnepanelen nodig. Een m3 gas betekent 9 kWh stroom!

3. Rendabele alternatieven voor gasverwarming

Er zijn eigenlijk genoeg opties om zonder gasverwarming te leven, maar die moet je dan wel kennen. Wij informeren je er dan ook graag over.

Er zijn oplossingen die een complete vervanging bieden voor je CV ketel. Soms kan het ook een toevoeging zijn zodat je je energiekosten kunt verlagen. De vijf opties op een rijtje:

  1. Volledig elektrische warmtepomp. Deze werkt op stroom.  Ze haalt de warmte uit de grond, de lucht of uit het grondwater. Je hebt niet alleen dit apparaat nodig maar ook vloerverwarming en radiatoren die geschikt zijn voor een warmtepomp. Een goede isolatie van je woning is essentieel.
  2. Hybride elektrische warmtepomp. Dit is een kleinere versie van genoemde warmtepomp op nummer 1 en wordt aangesloten op de cv ketel. De meeste warmte komt uit de grond, uit de lucht of van het grondwater. De warmte die je daarnaast nog uit de cv ketel haalt kan groen gas zijn. Zoals bij nummer 1 is ook hier een goede isolatie van de woning een voorwaarde. Let op: hiervoor kun je subsidie aanvragen. 
  3. Elektrische Centrale verwarming ketel, uiteraard niet op gas maar elektrisch. Zij haalt stroom van het net of van de zonnepanelen en zet deze om in warmte. Belangrijk om te weten: het stroomverbruik gaat enorm omhoog, omdat er nu nog geen hoog rendement te verwachten is. Wel aan te bevelen als het een klein en super goed geïsoleerd huis betreft. Als bijverwarming zijn infrarood panelen uitermate geschikt, die werken volgens het principe van stralingswarmte.
  4. Een kachel, een pelletkachel, biomassaketel of open haard. Een groot nadeel, dat zeker niet verwaarloosd mag worden is het fijnstof dat deze manier van verwarmen veroorzaakt. Vooral mensen met longproblemen hebben extra veel last als er gestookt wordt met nat hout en als het mistig is. Geen goed alternatief als je de gezondheidsrisico’s meetelt.
  5. Aansluiting op het warmtenet. Dit kun je niet individueel realiseren, maar het initiatief dient uit te gaan van de gemeente. Als er in de gemeente industrie is en er sprake is van restwarmte bij de productie dan kan daarvan op een slimme manier gebruik worden gemaakt door hiermee de huizen in de omgeving te verwarmen. Ook geothermie (een andere naam is aardwarmte) is soms een optie, hierbij wordt de warmte gebruikt die zich onder het aardoppervlak bevindt, bijvoorbeeld kassen worden hiermee verwarmd.

3.1 Let op verbruik van de alternatieven voor gasverwarming

Het is aan te bevelen de ontwikkelingen op het gebied van de transitie van gas naar gasloos op de voet te volgen.

Voordat je een goede keuze kunt maken dien je op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van de diverse opties, van de prijs, van de mogelijkheid in jouw persoonlijke situatie en last but not least de duurzaamheid. Let ook op je verbruik. Ook dat kan van invloed zijn om de beste keuze te maken.

Genoeg opties om zonder gasverwarming te leven

3.2 Aanmerking voor subsidie

Nu je de mogelijkheden hebt gelezen, kun je aan een specialist (of meer) advies op maat vragen. Men kan dan tevens een offerte voor je maken van een alternatief warmteapparaat en alles wat er nog meer bij komt kijken. Kies een vakman die weet waarover hij of zij praat. Vragen over infrarood panelen? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze pagina EnergieAdvies.

En houd in de gaten of je voor een bepaalde subsidie in aanmerking komt. Als je twijfelt, vraag het na, het kan je vele euro’s opleveren.

4. Energie transitie zelf doorvoeren

Je hoeft niet te wachten tot 2050 om de energie transitie door te voeren. Ben je nu toe aan een nieuwe ketel, dan is het zeer waarschijnlijk in jouw belang en voordeel om voor een alternatief van de huidige CV ketel op gas te kiezen.

Jouw verwarmingsinstallateur en onderhoudsman zal je graag informeren wat hij of zij op dit moment te bieden heeft en wat er op dit moment mogelijk is in jouw situatie.