Home » energiebesparing » Nederland doet massaal de verwarming uit!

Nederland doet massaal de verwarming uit!

16 mei 2023 | energiebesparing

Uit een onderzoek van vergelijkingssite PriceWise blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders de verwarming al uit heeft staan of op een lage temperatuur heeft staan. Dit komt voornamelijk door de hoge energieprijzen, waardoor mensen de thermostaat eerder uitzetten dan normaal. Opvallend is dat de helft van de Nederlanders de verwarming afgelopen winter helemaal niet heeft gebruikt.

1. Verwarming uit om energie te besparen

Volgens Hans de Kok, directeur van PriceWise, heeft 45 procent van de Nederlanders kleinere maatregelen genomen om energie te besparen. Hierbij kun je denken aan het aanbrengen van radiatorfolie of het installeren van een slimme thermostaat.

Een groep van 20 procent heeft zelfs grotere maatregelen genomen om energie te besparen, zoals het installeren van een zonneboiler, een warmtepomp of zonnepanelen. Verbazingwekkend is dat infraroodpanelen niet uit het onderzoek is gekomen omdat deze geen gas gebruiken. In onze klantenreviews horen we regelmatig terug dat het gasverbruik serieus is verlaagd na aanschaf van infrarood verwarming.

1.1 Meer werkzaam op kantoor of emigreren

Bovendien geeft De Kok aan dat 6 procent van de mensen vaker op kantoor werkt. Daarnaast heeft 4 procent ervoor gekozen om naar een warm land te gaan om een koude winter en de kosten van een dure verwarming te vermijden.

Begin 2023 bleek al dat het gemiddeld gasverbruik al 20% was gedaald en volgens het CBS was het gasverbruik nog nooit zo laag geweest sinds de afgelopen 50 jaar.

Maar de verwarming uit of fors verlagen heeft ook nadelen.

2. Thermostaat op 16 graden is onverstandige energiebesparing

“Sinds de enorme stijging van de energieprijzen verwarmen sommige mensen hun huis alleen als er bezoek is, of zetten ze de thermostaat standaard op 16 graden. Dat levert inderdaad een energiebesparing op, maar vergroot ook het risico op schimmel en gezondheidsproblemen. Dat is dus een onverstandige besparing. Maar veel mensen hebben het geld niet om te investeren in bijvoorbeeld warmtepompen. Daarom moet de regering meer helpen bij verstandige keuzes”. Dat betoogt de Groningse wetenschapper Marlies Hesselman.

Het is een feit dat elke graad lager gemiddeld 7 procent gas bespaard, dus als je standaard de temperatuur op 20 graden had staan en nu dus 16 graden bespaar je al snel 25% op de gasrekening.

Elke graad lager bespaard 7 procent op de gasrekening

verwarming uit en thermostaat op16 graden

2.1 Overheid stimuleert

De energiebelasting op gas is de afgelopen jaren verhoogd en op elektriciteit verlaagd. De overheid wil hiermee sturend stimuleren dat mensen kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepomp en elektrisch koken.

De warmtepomp is sterk in opkomst, al blijkt uit onderzoek dat warmtepomp nadelen heeft: bij 25% van de gebruikers is juist de energierekening gestegen. Veelal zijn het mensen met een eigen huis die de financiële middelen hebben om hun huis te isoleren, van het gas af te gaan en een warmtepomp te installeren. 

Maar als je in een huurhuis of huurappartement woont, zijn dit geen opties. Hesselman pleit ook dat de overheid hierin huurbazen stuurt om te verduurzamen.

3. Verwarming uit of lager en met infrarood verwarming aan de slag

Uit hierboven genoemde onderzoek over de warmtepomp nadelen blijkt dat infraroodverwarming goedkoper is in de aanschaf dan de warmtepomp.

Er is ook onderzoek gedaan naar de combinatie van infraroodpanelen met zonnepanelen, deze verbruiken tijdens een stookseizoen wel minder energie dan de warmtepomp.

3.1 Geen schimmel

Het nadeel van traditionele manier van verwarmen (CV, warmtepomp) is dat het is gebaseerd op convectie. De luchtmassa word opgewarmd en stijgt op waardoor luchtcirculaties ontstaan van de vloer naar plafond en weer terug. Huisstof en ander opdwarrelende fijnstof wordt door de sterke luchtstromingen meegenomen en raakt zo door het hele huis (of kantoor) verspreid.

Besparing-op-gas-en-convectiewarmte-400x137-1

Bij verwarming met infraroodpanelen heb je hier veel minder last van omdat het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner (maximaal 0,2 graden) is dan bij traditionele verwarming. Hierdoor is er geen, of nagenoeg geen sprake van convectie. Hiermee is de luchtkwaliteit in een ruimte ook beter.

De stralingswarmte van infraroodpanelen zorgt ervoor dat mensen en objecten worden verwarmd. Deze geven dan de warmte weer af aan de lucht die aanwezig is in de ruimte en weer terug. Hierbij droogt de lucht ook niet uit.

Er is dus sprake van een gezond en natuurlijk vochtigheidspercentage van 40-50%. Als er schimmel aanwezig is dan zal deze na een tijdje verdwijnen als er infraroodpanelen worden geplaatst mits er wel goed geventileerd wordt.

De beperkte temperatuurschommeling en de gezondere luchtvochtigheid en het ontbreken van schimmels is een van 11 voordelen van stralingswarmte door infrarood panelen.

3.2 Moderne infraroodpanelen

De huidige generatie infraroodpanelen bestaat uit allerlei stijlvolle modellen die perfect in een elk interieur passen.

Afhankelijk van de ruimte en de toepassing is de keuze groot. Er is kiezen uit zwart- of wit glas, zelfs met fraaie keramiek panelen, of met een gladde aluminium oppervlakte. Daarnaast zijn er panelen met Crystal Coating, een fijne korrelstructuur die goed past de korrelstructuur van plafonds, maar ook een betere spreiding geeft van de warmtestraling.

Infraroodverwarming kan tevens toegepast worden in infrarood spiegels, wat vooral in badkamers praktisch is omdat je er veel ruimte mee kunt besparen. Een vlak paneel is immers makkelijker weg te werken of te integreren in je badkamermeubel dan een CV radiator.

4. Verwarming uit hoeft niet

Je woning kan helemaal zonder – in ieder geval veel minder – gas worden voorzien van de nodige warmte met infrarood verwarming. Je kan de woning zo bijna gratis verwarmen op zonnige winterdagen want de energie wek je zelf op met de panelen en die stroom wordt weer door de infraroodpanelen gebruikt.

Mocht je interesse hebben, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of kijk in onze webshop naar alle modellen die we hebben. De keuze is reuze!

0
× Vragen? App ons!