Infrarood paneel kopen: waar moet je op letten?

Infrarood panel kopen - waar moet je opletten

Wil jij een infrarood paneel kopen? Op deze pagina leggen wij je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een infrarood paneel.

1. Infraroodverwarming als hoofd- of bijverwarming

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen of je infrarood als hoofdverwarming of bijverwarming wilt inzetten.

Met hoofdverwarming bedoelen we dat je infraroodwarmte gebruikt om een specifieke ruimte (bijvoorbeeld een werkkamer, slaapkamer, woonkamer, etc.) in zijn geheel met infrarood te verwarmen. In dit geval kun je gebruik maken van onze rekentool: vermogen infrarood verwarming berekenen. Hierdoor krijg je een indicatie van het benodigde wattage om de ruimte aangenaam warm te krijgen.

Vermogen infrarood verwarming

Met onze handige infrarood wattage online calculator kun je zelf eenvoudig achterhalen hoeveel watt je nodig hebt als hoofdverwarming  voor in een werk- of badkamer.

Voor het gebruik van bijverwarming, krijg je meer te maken met de gevoelstemperatuur die door de stralingswarmte wordt afgegeven. We geven je graag enkele (reken) tips.

Hoofdverwarming
Bijverwarming
vermogen infrarood verwarming berekenen

Wij adviseren je om gebruik te maken van een thermostaat als je kiest voor hoofdverwarming. Hiermee kun je de temperatuur eenvoudig instellen. Wij bieden diverse thermostaten voor infraroodpanelen aan.

Met bijverwarming bedoelen we dat je infraroodwarmte inzet om lokaal extra warmte te creëren, bijvoorbeeld boven de bank in je woonkamer.

Stel je wilt ‘s avonds net iets meer warmte, dan kun je dat doen zonder extra gas te hoeven stoken. Lokaal extra warmte creëren is een goed idee, omdat je hiermee flink op je energierekening kunt besparen, zeker als de ruimte waarin je je bevindt groot is.

Je kunt dan de kamertemperatuur van je CV installatie zelfs nog wat lager zetten, als je bijvoorbeeld toch de hele avond op één plek zit.

Let op:
Bijverwarmen heeft wel een limiet. Als je kamertemperatuur 12 graden is, ga je niet het lokaal geen 20 graden krijgen op één plek. Het maximale verschil ligt rond 3 graden.

Bijverwarmen heeft een limiet: je maximaal 3 graden overbruggen

2. Een infrarood paneel kopen: welke?

In onze web winkel vind je uitgebreide filters waarin je jouw wensen kunt selecteren. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven uit welk materiaal het paneel moet bestaan (metaal, kunststof, keramiek, glas).

Ook kun je selecteren op wattage, kleur, toepassing, waterbestendigheid, lengte, type oppervlakte van het paneel, prijs en meer.

Stel, je wilt een paneel voor in de badkamer, dan kun je dit ook aangeven. Wij adviseren bijvoorbeeld voor de badkamer om een paneel met een gladde oppervlaktestructuur te kiezen, zodat je deze eenvoudig kunt afnemen met een doek. Heb je hulp nodig? Neem gerust contact op. Je kan ook via Whatsapp je vraag stellen.

2.1 Gevoel infrarood verwarming

Het komt wel eens voor dat klanten in de veronderstelling zijn dat infrarood panelen precies hetzelfde gevoel geven als infrarood heaters of terrasverwarming. Daar zit echter wel een verschil in. Terrasverwarmers zijn intenser en dit komt omdat terrasverwarmers met een korte infraroodgolf werken. Hoe korter de golf, hoe intenser het gevoel.

Daar komt bij dat terrasverwarmers al snel 1500 tot 2000 watt verbruiken. Alle panelen die wij verkopen werken met lange golf infrarood en zijn gemiddeld 600 watt. Dit levert een aangenaam gevoel op, maar dit kan je absoluut niet vergelijken met de korte golf stralers. Besef dit dus goed om teleurstelling te voorkomen.

2.2 Juiste toepassing infraroodverwarming

Het beste komen onze panelen tot hun recht als deze langere tijd aanstaan, bijvoorbeeld boven de bank, of boven een werkplek. In de badkamer kun je ook een infraroodpaneel plaatsen, maar zorg er dan voor dat deze de tijd heeft om goed op te warmen.

Je zou dit kunnen doen door bijvoorbeeld een programma in te stellen of door het paneel de gehele ruimte te laten verwarmen met behulp van een thermostaat.

2.3 Foutieve toepassing infrarood paneel

Koop geen infraroodpaneel met de intentie om ‘s ochtends de schakelaar aan te zetten met de verwachting dat je meteen extra warmte hebt tijdens het tandenpoetsen. Voor dit voorbeeld duurt namelijk te lang voordat het paneel goed zijn warmte afgeeft.

Hoe wel? Een oplossing hiervoor zou zijn om je paneel aan te sluiten op een slimme stekker of slimme thermostaat, zodat deze bijvoorbeeld al een kwartier eerder aangaat.

3. Infrarood paneel installeren

De warmtepanelen kunnen direct worden aangesloten op netstroom óf aangesloten worden op een stopcontact. Let op dat niet alle panelen standaard zijn voorzien van een 230 Volt stekker. Dit komt omdat veel panelen vaak direct op netstroom in de centrale lasdoos worden aangesloten, met name als het gaat om plafond-panelen. Panelen met stekker kun je overigens in onze winkel. Losse stekkers kunnen wij ook bijleveren, indien nodig.

Om je goed mogelijk te ondersteunen hebben we een special FAQ over een infrarood paneel te installeren, met veel foto’s en voorbeelden.

4. Een infrarood paneel kopen met thermostaat

Sommige panelen worden geleverd inclusief draadloze thermostaat (Byecold Basic Muur en Byecold Frameless Muur). In veel andere gevallen zit er niet standaard een thermostaat bij.

Je kunt dan kiezen voor een inbouwthermostaat met Wifi of een draadloze thermostaat (zonder Wifi). Wij bieden deze thermostaten voor een scherpe prijs aan. Je kunt een niet-slimme-thermostaat in sommige gevallen ook combineren met een slimme stekker, waardoor je je infrarood paneel alsnog via je telefoon kunt bedienen, ook al heeft de thermostaat van zichzelf eigenlijk geen Wifi.

Je doet dan eerst je slimme stekker in het stopcontact en vervolgens sluit je de plug-in ontvanger van je thermostaat aan op de slimmer stekker. Contacteer ons als je hier vragen over hebt.

Let op: een thermostaat heeft pas nut als je paneel of panelen in staat zijn om de ruimte dusdanig warm te krijgen dat ze op een gegeven moment moeten afslaan. Wil je een paneel voor bijverwarming? Dan heb je in feite geen thermostaat nodig, aangezien het paneel dan niet afslaat doordat de ruimte niet te warm wordt. Vaak heb je dan aan een slimme schakelaar of slimme stekker al genoeg.

4.1 Slimme wifi stekker voor infrarood paneel

Bij een infrarood paneel kopen kan je naast een thermostaat ook gebruik maken van een slimme stekker of slimme schakelaar om jouw infrarood paneel te bedienen. Hierdoor kun je eenvoudig met je telefoon het paneel aan- en uitzetten via Smart Life App.

Verder kun je met een slimme stekker het stroomverbruik meten en hiervan rapportages inzien (dit geldt alleen voor onze slimme stekker, niet voor onze mini slimme schakelaar). Met onze slimme stekkers kun je dus wel rapportages inzien. Let op dat dit niet geldt voor alle slimme stekkers op de markt. Je kunt je panelen vervolgens ook met bijvoorbeeld Google aan en uitzetten (waar je ook bent). De stekker moet dan wel zijn verbonden met Wifi (2.4 Ghz frequentie).

4.2 Draadloze wand schakelaar via RF

Niet iedereen heeft de behoefte om een paneel via wifi te schakelen. Je moet immers altijd je smartphone bij de hand hebben. Ook daarvoor hebben wij sinds kort een oplossing: draadloos je paneel aan/uit schakelen via een draadloze wandschakelaar, zie foto.

Voor bij het paneel is een (kleine) slimme schakelaar op RF nodig die je eenvoudig aansluit in de lasdoos en draadloos verbind met de draadloze wandschakelaar op RF . Je kan de wandschakelaar overal aan de muur plakken of gewoon los op de tafel neerleggen en gebruiken als een soort afstandsbediening.

infrarood paneel kopen met draadloze schakelaar

5. Van welk materiaal is een infraroodpaneel gemaakt?

Onze infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in de volgende materiaalsoorten: kunststof, metaal, glas en keramiek.

Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen voordelen. Een paneel van keramiek is vooral fraai en houdt de warmte langere tijd vast. Het opwarmen duurt echter ook langer. Een infraroodpaneel van kunststof warmt sneller op, terwijl een glazen of metalen infraroodpaneel net wat strakker is, én ook gemakkelijk is af te nemen met een doek.

De keuze bij een infrarood paneel kopen voor een bepaald materiaal heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur, aangezien de meeste van onze warmtepanelen voor meerdere ruimtes inzetbaar zijn.

6. Waarvoor staan de verschillende IP klassen van infrarood panelen?

Ieder warmtepaneel heeft een IP classificering (International Protection), bestaande uit twee getallen: IPxy.

  • Het eerste getal (x) geeft aan hoe goed het paneel beschermd is tegen aanraking. Bij infraroodpanelen gaat dit vooral over stofbestendigheid.
  • De waterbestendigheid wordt door het tweede getal (y) aangegeven. De meeste panelen van Byecold zijn bijvoorbeeld IP54 geclassificeerd. Dit houdt in dat deze panelen beschermd zijn tegen stof én spatwaterdicht zijn (en dat deze dus in de badkamer mogen worden geplaatst).

De zones in een badkamer - infrarood paneel kopen

Om de waterbestendigheid van infrarood panelen in de badkamer iets meer te nuanceren zijn er drie zones te onderscheiden.

  • De eerste zone bevindt zich in of boven de douchecabine. Voor deze zone zijn onze producten niet geschikt. Hier mogen namelijk enkel producten worden opgehangen met een IP65 classificatie, of hoger.
  • De tweede zone is het gebied tussen 0 centimeter en 60 centimeter van een douche of bad. In deze zone mag alleen een product opgehangen worden met een IP classificatie van IP44 of hoger.
  • De derde zone omvat de overige delen van de badkamer (verder dan 60cm van een waterbron). Op deze plekken kunt u een product plaatsen dat minimaal IP21 gekeurd is.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op, we hebben je graag verder.

0